ßßß Cookit - przepis na Strudel czereśniowy

Strudel czereśniowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia austriacka,kuchnia szwajcarska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (9 głosów)
Strudel czereśniowy - składniki:
25 dag mąki
1 jajko
180 ml wody
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
1/2 kg czereśni (poza sezonem mogą być wiśnie ze słoika)
15 dag cukru
15 dag włoskich orzechów
10 dag masła
skórka z 2 cytryn
2 łyżki bułki tartej
Sos:
250 ml mleka
1 laska wanilii
3 żółtka
3 dag cukru pudru
Strudel czereśniowy - sposób przygotowania: Zrób ciasto: mąkę wymieszaj z jajkiem, solą, sokiem i wodą. Ciasto wyrabiaj rękami około 5 minut, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (mocno klei się do ręki), dodaj jeszcze odrobinę mąki. Rozłóż na blacie duży kawałek płótna i obsyp je mąką. Na płótno wyłóż ciasto i rozwałkuj tak cienko, aby było widać wzór na materiale. Przykryj na 15 minut wilgotną ściereczką. Wydrylowane czereśnie wymieszaj z cukrem, posiekanymi orzechami i skórką cytrynową. Ciasto posmaruj roztopionym masłem, posyp czereśniami i bułką tartą. Strudel zwiń, pomagając sobie ściereczką, ułóż na posmarowanej masłem blasze, formując kształt wieńca. Piecz 40-50 minut w temp. 190°C. Przygotuj sos: wanilię przekrój wzdłuż, włóż do mleka. Mleko podgrzej, a gdy się zagotuje, zdejmij z ognia. Utrzyj żółtka z cukrem do białości. Do żółtek wlej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj. Przelej mieszaninę do czystego rondelka i podgrzej, mieszając, aż do zgęstnienia. Nie wolno dopuścić do zagotowania, bo sos się zwarzy. Gotowy sos przelej do miseczki i wyjmij wanilię. Upieczony strudel pokrój na porcje. Podawaj na ciepło polany gorącym lub zimnym sosem waniliowym.
Strudel z jabłkami
Strudel z owocami
Wiśnie czy czereśnie?
niezawodną metodę. Strudel czereśniowy 25 dag mąki 1 jajko 180 ml wody sok z 1/2 cytryny szczypta soli 1/2 kg czereśni (poza sezonem mogą być wiśnie ze słoika) 15 dag cukru 15 dag włoskich orzechów 10 dag masła skórka z 2 cytryn 2 łyżki bułki tartej Sos: 250 ml mleka 1 laska wanilii 3 żółtka 3 dag
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/34430082/strudel czeresniowy/p