Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia austriacka,kuchnia szwajcarskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (9 głosów)Strudel
czereśniowy - składniki:25 dag
mąki1
jajko180 ml
wodysok z 1/2
cytrynyszczypta
soli1/2 kg
czereśni (poza sezonem mogą być
wiśnie ze słoika)15 dag
cukru15 dag
włoskich orzechów10 dag
masłaskórka z 2
cytryn2 łyżki
bułki tartejSos:250 ml
mleka1
laska wanilii3
żółtka3 dag
cukru pudruStrudel
czereśniowy - sposób przygotowania: Zrób ciasto:
mąkę wymieszaj z
jajkiem,
solą,
sokiem i
wodą. Ciasto wyrabiaj rękami około 5 minut, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (mocno klei się do ręki), dodaj jeszcze odrobinę
mąki. Rozłóż na blacie duży kawałek płótna i obsyp je
mąką. Na płótno wyłóż ciasto i rozwałkuj tak cienko, aby było widać wzór na materiale. Przykryj na 15 minut wilgotną ściereczką. Wydrylowane
czereśnie wymieszaj z
cukrem, posiekanymi
orzechami i
skórką cytrynową. Ciasto posmaruj roztopionym
masłem, posyp
czereśniami i
bułką tartą. Strudel
zwiń, pomagając sobie ściereczką, ułóż na posmarowanej
masłem blasze, formując kształt wieńca. Piecz 40-50 minut w temp. 190°C. Przygotuj sos:
wanilię przekrój wzdłuż, włóż do
mleka.
Mleko podgrzej, a gdy się zagotuje, zdejmij z ognia. Utrzyj
żółtka z
cukrem do białości. Do
żółtek wlej ciepłe
mleko i dokładnie wymieszaj. Przelej mieszaninę do czystego rondelka i podgrzej, mieszając, aż do zgęstnienia. Nie wolno dopuścić do zagotowania, bo sos się zwarzy. Gotowy sos przelej do miseczki i wyjmij
wanilię. Upieczony strudel pokrój na porcje. Podawaj na ciepło polany gorącym lub zimnym sosem
waniliowym.Strudel z
jabłkamiStrudel z
owocamiWiśnie czy czereśnie?
niezawodną metodę. Strudel
czereśniowy 25 dag
mąki 1
jajko 180 ml
wody sok z 1/2
cytryny szczypta
soli 1/2 kg
czereśni (poza sezonem mogą być
wiśnie ze słoika) 15 dag
cukru 15 dag
włoskich orzechów 10 dag
masła skórka z 2
cytryn 2 łyżki
bułki tartej Sos: 250 ml
mleka 1
laska wanilii 3
żółtka 3 dagPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu