Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Nowa Kuchnia Polska
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (22 głosy)1 kg
mąki15 dag
drożdży1 szklanka
mleka1 szklanka
cukru1 kostka
masła5
jajek i 2
żółtkaskórka otarta z 1
cytrynygarść
rodzynek1/2 szklanki
olejumasło i
tarta bułka do formy
Ciasto drożdżowe z Kaszub - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zrób rozczyn z
drożdży roztartych z łyżeczką
cukru i 2 łyżkami ciepłego
mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondlu podgrzej
mleko z
masłem i
cukrem. Zdejmij z ognia, gdy
cukier się rozpuści. Przesiej
mąkę do dużej miski (odłóż łyżkę
mąki do oprószenia
rodzynek), pośrodku zrób dołek. Wlej ciepłe
mleko z
masłem i
cukrem, wbij
jajka i włóż
żółtka, wymieszaj. Wlej rozczyn i zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie umyj
rodzynki, zalej je wrzątkiem i odstaw na chwilę. Dwie średnie formy (lub trzy mniejsze) posmaruj
masłem i wysyp
tartą bułką. Podrośnięte ciasto wyrabiaj ręką około 20 minut, stopniowo wlewając
olej.
Potem dodaj osączone
rodzynki obtoczone w
mące oraz
skórkę cytrynową i jeszcze raz zagnieć, aby
rodzynki wmieszały się w ciasto. Napełnij przygotowane formy do 2/3 wysokości. Wierzch możesz posmarować roztrzepanym
jajkiem albo posypać wiórkami
masła. Wstaw do nagrzanego piekarnika, a po kilku minutach zwiększ temperaturę do 200°C. Piecz około 30 minut.: Okazje.info W czym tkwi różnica
między tym, a zwykłym drożdżowym? W kilku dodatkowych składnikach i sposobie przygotowania.
Ciasto drożdżowe z Kaszub 1 kg
mąki 15 dag
drożdży 1 szklanka
mleka 1 szklanka
cukru 1 kostka
masła 5
jajek i 2
żółtka skórka otarta z 1
cytryny garść
rodzynek 1/2w Skandynawii, to
pora wrócić do Polski. Proste i aromatyczne
ciasto drożdżowe będzie miłym zwieńczeniem posiłku.
Ciasto drożdżowe z Kaszub Składniki: 1 kg
mąki 15 dag
drożdży 1 szklanka
mleka 1 szklanka
cukru 1 kostka
masła 5
jajek i 2
żółtka skórka otarta z 1
cytryny garść
rodzynek 1/2 szklankiJak u babci - domowe wypieki
. Na wierzchu rozłóż 30 dag
konfitur wiśniowych. Jeśli chcesz, do ciasta możesz dodać
rodzynki (obtocz je wcześniej w
mące!) i skórkę otartą z
cytryny.
Ciasto drożdżowe z Kaszub 1 kg
mąki 15 dag
drożdży 1 szklanka
mleka 1 szklanka
cukru 1 kostka
masła 5
jajek i 2
żółtka skórka otarta z 1Jak na drożdżach
ciepło?
Ciasto drożdżowe z Kaszub 1 kg
mąki 15 dag
drożdży 1 szklanka
mleka 1 szklanka
cukru 1 kostka
masła 5
jajek i 2
żółtka skórka otarta z 1
cytryny garść
rodzynek 1/2 szklanki
oleju masło i
tarta bułka do formy Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zrób rozczyn z
drożdży roztartych z łyżeczkąPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu