ßßß Cookit - przepis na Mazurek moczony

Mazurek moczony

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Olga Badowska
Fot. Marcin Kiełbiewski
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia rosyjska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Mazurek moczony - składniki:
po 3/4 szklanki ciepłego mleka i żółtek
4 dag drożdży
1/2 kg mąki tortowej
3/4 szklanki miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
rodzynki
kandyzowana skórka pomarańczowa
Mazurek moczony - sposób przygotowania: Rozkruszone drożdże rozpuszczamy w mleku, mieszamy z żółtkami, mąką i masłem. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Jeśli jest rzadkie, podsypujemy mąką. Opakowujemy w lnianą serwetę wysmarowaną masłem, lekko zawiązujemy. Wkładamy do zimnej wody i moczymy przez 12 godz. Wyrabiamy ciasto z cukrem, rodzynkami i skórką pomarańczową. Rozwałkowujemy na papierze na blasze lub w dużej brytfance. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Pieczemy w temp. 150°C.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600915/mazurek moczony/p