ßßß Cookit - przepis na Omlet ziemniaczany na słodko

Omlet ziemniaczany na słodko

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Lukasz Zandecki / AG
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1.2 kg ziemniaków
3-4 jajka
10 dag rodzynek
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
3 dag drożdży
nieco ciepłego mleka do rozpuszczenia drożdży
2 czubate szklanki mąki
olej do smażenia
Omlet ziemniaczany na słodko - sposób przygotowania: Obierz ziemniaki i zetrzyj je na drobnej tarce, odciśnij sok. Połącz z żółtkami, cukrem, solą i mąką. Rozpuść drożdże w 3-4 łyżkach ciepłego mleka, odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, aby zaczęły pracować. Gdy się wzburzą, dodaj je do masy ziemniaczanej, dobrze wyrób i odstaw do wyrośnięcia, aż masa wyraźnie powiększy swoją objętość. Wtedy dodaj sztywną pianę z białek oraz rodzynki. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej, rozsmaruj 1-2 centymetrową warstwę ciasta, smaż na złoto z obu stron. Ostrożnie zdejmij z patelni. Możesz posypać cukrem pudrem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602053/omlet ziemniaczany na slodko/p