Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Lukasz Zandecki / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1.2 kg
ziemniaków3-4
jajka10 dag
rodzynek1 łyżka
soli1 łyżeczka
cukru3 dag
drożdżynieco ciepłego
mleka do rozpuszczenia
drożdży2 czubate szklanki
mąkiolej do smażeniaOmlet ziemniaczany na słodko - sposób przygotowania: Obierz
ziemniaki i zetrzyj je na drobnej tarce, odciśnij sok. Połącz z
żółtkami,
cukrem,
solą i
mąką. Rozpuść
drożdże w 3-4 łyżkach ciepłego
mleka, odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, aby zaczęły pracować. Gdy się wzburzą, dodaj je do masy ziemniaczanej, dobrze wyrób i odstaw do wyrośnięcia, aż masa wyraźnie powiększy swoją objętość. Wtedy dodaj sztywną pianę z
białek oraz
rodzynki. Na patelni o grubym dnie rozgrzej
olej, rozsmaruj 1-2 centymetrową warstwę ciasta, smaż na złoto z obu stron. Ostrożnie zdejmij z patelni. Możesz posypać
cukrem pudrem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu