Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1,2 kilogramów
jajka 4 sztuk
cukier 1 łyżek deserowych
sól 1 łyżek stołowych
mąka 2 szklanek
drożdże 30 gramów
mleko według uznania
rodzynki 100 gramów
olej według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach o odcisnąć sok. Wymieszać z
żółtkami,
cukrem,
solą oraz
mąką.
Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach ciepłego
mleka i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, a następnie dodać do masy ziemniaczanej. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia, aż masa powiększy objętość. Dodać pianę ubita z
białek oraz
rodzynki. Smażyć na
oleju z obu stron na zloty kolor. Po zdjęciu z patelni, można posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: