Wykonanie
Były już chapati, a dziś kolej na
chlebki naan. Te są trochę bardziej złożone i wmagają większego nakładu pracy, ale nadal ich przygotowanie nie nastręcza wielu trudności. Są pyszne, bardziej miękkie i wilgotne od
chlebków chapati. Najlepiej przygotowywać oba rodzaje tego
pieczywa i podawać razem do różnych potraw - wtedy mamy pewność, że przygotowaliśmy dla każdego coś miłego.NAANSkładniki na 8 sztuk:około 500 g
mąki2 łyżki
oleju1 łyżka
cukru1
jajko1 szklanka
mleka50 g
drożdżysólMleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim
drożdże z
cukrem. Dodajemy połowę
mąki i mieszamy, stopniowo dodając kolejne składniki. Pozostałą część
mąki dodajemy stopniowo cały czas wyrabiając, do uzyskania miękkiego i łatwo rozciągliwego ciasta - może się okazać, że nie wykorzystamy całej
mąki lub będziemy musieli wziąć trochę więcej. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji odstawiamy ciasto na około godzinę, do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 8 równych częsci, wałkujemy do uzyskania placków o grubości około 0,5 cm. Placki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, z obu stron po kilka minut, aż naan się zrumienią.