Wykonanie
Dzisiaj pizza, którą robiłam u babci. Była ona kiedyś kucharką i robi ciasto na pizze naprawdę idealnie. Teraz miałam okazję nauczyć się od niej tej sztuki :)Składniki:1kg
mąki7dkg
drożdzy2szkl
mleka2
jajka1 łyżka
cukru2 łyżki
olejuSzczypta
soliSposób przygotowania:
Mleko podgrzej, aby było letnie. Następnie wsyp łyżkę
cukru i rozmąć
drożdże w
mleku. Do tego wsyp
mąkę (do uzyskania gęstości gęstej
śmietany). Odstaw i przykry w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie to wbij dwa
jajka,
posól szczyptą
soli i po trochu dosypuj
mąkę ciągle ubijając. W cieście muszą tworzyć się pęcherzyki. Następnie odstaw jeszcze raz do wyrośnięcia.
Potem przegarnij jeszcze raz i dodaj dwie łyżki
oleju. Następnie nałóż do tacek i ponownie zostaw do wyrośnięcia, już na tackach. Później wstaw do piekarnika na 15 minut. I gotowe, teraz wystarczy nałożyć co tylko się lubi :) Ja dodawałam m.in.
salami,
ogórka,
keczup,
rzodkiewkę,
ser. Życzę smacznego :)