Wykonanie
Uwielbiam racuchy. Mogłabym je jeść na każde śniadanie. Może dlatego, że moja Mama, która gotuje cudownie akurat racuchów nie robiła i stąd ten mój „głód” racuchowy na stare lata?A może dlatego, że taplanie racuchów w lepkiej
czekoladzie albo konfiturach ma w sobie coś z dziecinnej beztroski i można na chwilę zapomnieć o kłopotach dnia codziennego? A może po prostu dlatego, że są zwyczajnie przepyszne. Jakikolwiek powód podacie, każdy będzie dobry do tego aby zjeść w niedzielny poranek kilka puszystych racuchów z chmurą
cukru pudru czy oblanych aromatyczną
czekoladą.Potrzebujesz:500 g
mąki,50 g świeżych
drożdży,2 łyżki
cukru,1,5 szklanki
mleka,1
jajko,szczypta
soli,
olej do smażeniaWykonanie:
Mąkę przesiej do sporej miski, dodaj szczyptę
soli, wymieszaj, zrób pośrodku niewielkie wgłębienie. Do wgłębienia wkrusz
drożdże, zasyp je
cukrem i zalej 1/2 szklanki letniego
mleka (
mleko nie może być ani z lodówki ani zbyt gorące). Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.Po tym czasie rozczyn powinien być gotowy (powinien się pienić). Dodaj do niego resztę
mleka,
jajko i wymieszaj całość łyżką do połączenia składników. Odstaw na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Rozgrzej na patelni około 1 cm
oleju (pamiętaj żeby
olej nie był zbyt gorący bo ciasto będzie się paliło z zewnątrz a w środku pozostanie surowe). Nabieraj ciasto łyżką zanurzoną uprzednio w kubeczku z gorącą
wodą (nie będzie się do niej kleiło ciasto) i smaż racuchy z obu stron na złoty kolor.Podawaj z gorącą
czekoladą*,
cukrem pudrem, świeżymi
owocami czy ulubioną
konfiturą.*W małym garnuszku podgrzej około 150 ml słodkiej
śmietanki. Kiedy jest gorąca, zdejmij garnuszek z palnika i wrzuć do
śmietanki kilka kostek
gorzkiej czekolady. Poczekaj aż się rozpuści, co jakiś czas całość pomieszaj. Gotową
czekoladą polewaj racuchy.
Smacznego!Inspiracją był przepis z www.mojewypieki.com