Wykonanie
Czas po świętach Wielkiej Nocy to najlepszy czas na dzielenie się przepisami robiącymi furorę na wielkanocnym
stole.
Składniki (ok.15 sztuk):3 szklanki
mąki3/4 szklanki
mleka20g świeżych
drożdży1 łyżka
cukru1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
oleju1
jajkoRozdrobnione
drożdże wymieszać z 1/4 szklanki ciepłego
mleka, dodać pół łyżki
mąki i łyżeczkę
cukru, odstawić na ok.10 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól,
olej, roztrzepane
jajko oraz rozczyn z
drożdży. Wyrobić ciasto. Gotowe (powinno być gładkie i elastyczne) przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w dość ciepłe miejsce. Po tym czasie, podzielić ciasto na kuleczki wielkości
orzecha laskowego, zrobić zajączkom uszka i ogon i układać pozostawiając odstępy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym
jajkiem i zrobić oczy z
maku lub
sezamu. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zarumienienia (ok.15 min).
A jeśli
drożdżowe to za mało.. :)