ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe wielkanocne zajączki

Drożdżowe wielkanocne zajączki

nazwa

Wykonanie

Czas po świętach Wielkiej Nocy to najlepszy czas na dzielenie się przepisami robiącymi furorę na wielkanocnym stole.
Składniki (ok.15 sztuk):
3 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
20g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 jajko
Rozdrobnione drożdże wymieszać z 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodać pół łyżki mąki i łyżeczkę cukru, odstawić na ok.10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej, roztrzepane jajko oraz rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto. Gotowe (powinno być gładkie i elastyczne) przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w dość ciepłe miejsce. Po tym czasie, podzielić ciasto na kuleczki wielkości orzecha laskowego, zrobić zajączkom uszka i ogon i układać pozostawiając odstępy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i zrobić oczy z maku lub sezamu. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zarumienienia (ok.15 min).
A jeśli drożdżowe to za mało.. :)
Źródło:http://fiveer-nourriture.blogspot.com/2016/04/drozdzowe-wielkanocne-zajaczki.html