Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs "Qmasz kaszę? Sięgaj do tradycji"Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto:50 dkg
mąki10 dkg
smalcu5 dkg
drożdży1
jajko1 szklanka
mleka2 łyżki
cukruszczypta
soliNadzienie:saszetka ugotowanej
kaszy gryczanejkostka 250 g dobrego
twarogu1
cebula pokrojona w kostkę2 łyżki
olejusólpieprz do smaku
Drożdżowe bułeczki z
kaszą gryczaną - sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru, rozprowadzić z
mlekiem i 2 łyżkami
mąki oraz szczyptą
soli; przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać resztę
mąki,
jajko ,resztę
cukru, roztopiony
smalec, wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Przygotować farsz. Ugotowaną
kaszę przełożyć do miski, dodać
twaróg, zeszkloną na
oleju na złoty kolor
cebulkę,
sól i
pieprz. Wymieszać dokładnie. Gdy ciasto wyrośnie uformować wałek o średnicy ok. 7 cm. Kroić nożem plastry, lekko je rozciągnąć i nakładać nadzienie, zlepić formując bułeczkę. Układać na blasze. Gdy podrosną posmarować roztrzepanym
jajkiem i upiec na złoty kolor.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu