ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe bułeczki z kaszą gryczaną

Drożdżowe bułeczki z kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs "Qmasz kaszę? Sięgaj do tradycji"
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Ciasto:
50 dkg mąki
10 dkg smalcu
5 dkg drożdży
1 jajko
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
saszetka ugotowanej kaszy gryczanej
kostka 250 g dobrego twarogu
1 cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki oleju
sól
pieprz do smaku
Drożdżowe bułeczki z kaszą gryczaną - sposób przygotowania: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, rozprowadzić z mlekiem i 2 łyżkami mąki oraz szczyptą soli; przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać resztę mąki, jajko ,resztę cukru, roztopiony smalec, wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Przygotować farsz. Ugotowaną kaszę przełożyć do miski, dodać twaróg, zeszkloną na oleju na złoty kolor cebulkę, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Gdy ciasto wyrośnie uformować wałek o średnicy ok. 7 cm. Kroić nożem plastry, lekko je rozciągnąć i nakładać nadzienie, zlepić formując bułeczkę. Układać na blasze. Gdy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec na złoty kolor.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175343393/drozdzowe buleczki z kasza gryczana/p