ßßß Cookit - przepis na Racuchy ze smażonym twarogiem

Racuchy ze smażonym twarogiem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Jerzy Nogal
Fot: Jacek Marczewski
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
500 g mąki (typ 480-550)
drożdże (1 saszetkę suszonych lub 50 g świeżych)
450-500 ml wody
1/4 łyżeczki soli
twaróg
cebula
smalec lub olej do smazenia
1 jajko
tymianek
oregano
Racuchy ze smażonym twarogiem - sposób przygotowania: Mieszamy dokładnie 500 g mąki (typ 480-550), drożdże (1 saszetkę suszonych lub 50 g świeżych), 1/4 łyżeczki soli, i 450-500 ml wody. Ma powstać gęste, ale lejące się ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.Twaróg, najlepiej kilkudniowy chudy, podsmażamy z posoloną cebulą zeszkloną na gęsim smalcu lub oleju. Smażymy tak długo, aż twaróg zacznie się ciągnąć i rumienić.Do ciasta dodajemy 1 jajko i delikatnie mieszamy. Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu (olej, masło klarowane, smalec gęsi). Gdy na powierzchni racuchów pojawią się bąbelki, posypujemy smażonym twarogiem i odwracamy placki, niech się usmażą z drugiej strony. Świetnie pasuje tu tymianek lub oregano.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174603495/racuchy ze smazonym twarogiem/p