ßßß Cookit - przepis na Ciasto z polentą (zganci)

Ciasto z polentą (zganci)

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia bałkańska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Ciasto z polentą (zganci) - składniki:
4 jajka
30 dag twarogu
230 ml oleju
230 ml mleka
75 ml wody gazowanej
1.5 dag proszku do pieczenia
10 łyżek mąki kukurydzianej
8 łyżek mąki pszennej
sól
Ciasto z polentą (zganci) - sposób przygotowania: Jaja ubijamy w głębokiej misce, dodajemy rozdrobniony twaróg, olej, mleko, wodę gazowaną, proszek do pieczenia i obie mąki. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i doprawiamy solą. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki kukurydzianej. Masę wykładamy na natłuszczoną formę lub brytfannę na grubość 3 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy na złoty kolor. Gotowe źganjci kroimy w kwadraty i serwujemy do potraw z mięsa i sosów.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601838/ciasto z polenta zganci/p