Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn KuchniaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Baba świąteczna - składniki:50 dag
mąki1.5 szklanki
mleka20 dag
cukru8-10
żółtek12 dag (pół kostki)
masła4 dag
drożdżyszczypta
solipo łyżeczce otartej skórki z
pomarańczy i
cytrynykilka kropli esencji migdałowej1 szklanka
cukru pudrupo 1 łyżeczce
alkoholu i
wodykilka kropli
soku z cytrynyBaba świąteczna - sposób przygotowania:
Drożdże zalej 3 łyżkami ciepłego
mleka, dodaj łyżeczkę
cukru, wymieszaj, odstaw. Połowę
mąki, pozostałe
mleko (ciepłe) i
sól zmiksuj, połącz z
żółtkami utartymi z
cukrem, wlej wyrośnięty zaczyn i, ciągle miksując, wsyp resztę
maki. Dodaj
skórkę cytrynową i
pomarańczową oraz
zapach migdałowy. Starannie wyrób, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Trwa to około 15 minut. Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce, przykryj lnianą ściereczką i czekaj, aż podwoi swoją objętość. Ciasto będzie wyrastało około 3-4 godzin. Po tym czasie dodaj do niego sparzone i osączone
rodzynki, zagnieć jeszcze raz i przełóż do dwóch dużych form na babki (mogą być z kominkiem) wysmarowanych
masłem i wysypanych
mąką do 1/3 wysokości. Postaw w cieple, aż ciasto urośnie na całą wysokość formy. Wierzch obu bab posmaruj roztrzepanym
jajkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C. Baby wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie jeszcze przez 10 minut, a
potem wyjmij. Utrzyj na jednolitą pastę wszystkie składniki lukru, udekoruj baby i odstaw, aby
lukier zastygł.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu