Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor red.Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 czubate szklanki
mąki tortowej4 dag
drożdży2
żółtka2 kopiaste łyżki
cukrucukier waniliowy3/4 szklanki
mlekaszczypta
soli8 dag
masła2
białka ubite z łyżką
wody do posmarowania poduszeczek
brzoskwinie z puszki
cukier puder do posypania poduszeczekPoduszeczki z
brzoskwiniami - sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć, dodać
cukier,
żółtka,
cukier waniliowy, przesianą
mąkę i
sól, wymieszać. Wlać
mleko i letni tłuszcz, wyrobić jednolite, gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Na oprószonej
mąką stolnicy rozwałkować je na 2 placki grubości 5 mm, pokroić na nieduże kwadraty.
Brzoskwinie starannie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę lub wydrążyć z miąższu małe kulki. Na każdym placuszku położyć kawałek
owocu, po czym zlepić rogi ciasta, formując poduszeczki. Ułożyć je na wyścielonej pergaminem blasze i odstawić, by wyrosły.
Potem posmarować
białkiem i piec 35 min w 180°C. Jeszcze ciepłe
ciastka posypać
cukrem pudrem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu