Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor katarzyna_sar
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (6 głosów)Bułeczki
czosnkowe - składniki:3 szklanki
mąki pszennej2
żółtka1
białko1 szklanka
mlekapołowa główki
czosnku (można dodać mniej albo więcej - jak kto lubi)10 dag
masła lub
margarynypół paczki
drożdży (5 dag)1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
soligarść
ziaren słonecznikaBułeczki
czosnkowe - sposób przygotowania:
Mleko podgrzać (musi być letnie, w żadnym razie gorące). Zrobić rozczyn z
drożdży,
cukru i 2 łyżek
mleka. Odstawić do wyrośnięcia.Do miski wsypać
mąkę i
sól, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać wyrośnięte
drożdże,
żółtka i
mleko ze startym
czosnkiem, dokładnie wyrobić. Na koniec wlać rozpuszczone
masło lub
margarynę, wyrabiać tak długo, aż będzie odstawać od ręki. Przykryć ciasto czystym ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce. Ciasto musi rosnąć do momentu, aż podwoi swoją objętość.Z ciasta wyrabiać kulki, każdą lekko spłaszczyć, naciąć nożem na krzyż, odstawić do wyrośnięcia.Bułeczki posmarować roztrzepanym
białkiem i posypać
słonecznikiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15-20 min.Smacznego:-)Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu