Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor red.Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)30 g
drożdży100 g
cukru500 g
mąki pszennej125 ml
wodyok. 100 g
masła3
żółtkajajkoszczypta
solitorebka
cukru waniliowegobiałko do posmarowaniaew. łyżka ziaren
sezamuChałka z
sezamem - sposób przygotowania: Rozkruszamy
drożdże, rozcieramy je łyżką z niewielką ilością
cukru (1-2 łyżeczki). Wsypujemy 2 łyżki
mąki i rozprowadzamy taką ilością ciepłej (ok. 35°C)
wody, by rozczyn uzyskał konsystencję
śmietany. Oprószamy go
mąką, co zapobiegnie utworzeniu się na powierzchni skorupy. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu.
Masło roztapiamy w rondelku. 3
żółtka i całe
jajko ubijamy z
cukrem i szczyptą
soli, aż powstanie gęsta masa.
Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy
cukier waniliowy, wlewamy ciepły tłuszcz, masę jajeczną, resztę letniej
wody oraz rozczyn
drożdżowy, który powinien podwoić swoją objętość. Wszystko mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto tak długo, aż przestanie się kleić do rąk i miski. Gdy ciasto jest już elastyczne i lśniące, natłuszczamy je lekko
masłem, przykrywamy miskę ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i dzielimy na 4 części. Z każdej toczymy wałek w kształcie wrzeciona, czyli grubszy w środku. Wałki układamy obok siebie, tak aby się nie stykały. Zlepiamy górne końce. Zewnętrzny wałek z prawej strony podkładamy (tuż pod miejscem zlepienia) pod drugi wałek, prowadzimy go po trzecim wałku i na końcu podkładamy pod czwarty wałek, tworząc warkocz. W ten sam sposób zaplatamy resztę ciasta. Końce z obu stron zlepiamy i podwijamy pod spód. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej
mąką formy do pieczenia. Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy
chałka wyrośnie, smarujemy ją pędzelkiem zanurzanym w letnim roztrzepanym
białku. Możemy posypać wypukłości
sezamem. Wsuwamy formę z
chałką do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu