Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor http://www.bistromama.pl/
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)40 g świeżych
drożdży3 łyżki kwaśnej
śmietany100 g
cukru400 g
mąki pszennej150 g miękkiego
masła2
żółtka (
białko zostawiamy do smarowania ciasta)pół łyżeczki ekstraktu z
waniliiszczypta
soliok. 200 g
truskawek lub innych sezonowych
owocówStrucla krucho-drożdżowa z
truskawkami - przepis blogera - sposób przygotowania:
Drożdże kruszymy i mieszamy ze
śmietaną. Na stolnicę przesiewamy
mąkę, robimy wgłębienie, do wgłębienia wbijamy
żółtka, dodajemy
cukier, ekstrakt
waniliowy, posiekane
masło,
sól oraz
drożdże wymieszane ze
śmietaną. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli zbytnio się klei, dodajemy więcej
mąki. Jeśli jest zbyt zwarte - dodajemy więcej
śmietany. Formujemy kulę i tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 min, do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiar mniej więcej 30 x 20 cm. Na cieście rozkładamy
truskawki (w różnych odstępach i różnej wielkości, większe można pokroić na mniejsze kawałki). Zwijamy ciasto w rulon. Bok i końce podwijamy pod spód. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut, po tym czasie smarujemy rozmąconym
białkiem i nacinamy w kilku miejscach nożem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni. Kiedy wystygnie, posypujemy
cukrem pudrem. - See
more at: http://www.bistromama.pl/; sthash.R2LnPz9m.dpufPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu