Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Olga Badowska
Fot. Paulina
Kolondra (paulinakolondra.pl)Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Sorbet:150 g
cukru90 ml
wodyszczypta
soli700 g oczyszczonych
truskawek3 łyżki
soku z cytryny1
białkoKruche ciasto:140 g miękkiego
masła60 g
cukru szczypta
soli1
laska wanilii1
jajko230 g
mąki pszennej (typ 480)Nadzienie:6
żółtekskórka otarta z 1 dużej
cytryny1
laska wanilii160 g drobnego
cukru70-80 ml
syropu z kwiatów czarnego bzu (do kupienia np. w Ikei)1 łyżka
mąki ziemniaczanej500 g gęstej kwaśnej
śmietany 22%Oraz:kilkanaście oczyszczonych
truskawek do dekoracji
Tarta śmietankowo-bzowa z
sorbetem truskawkowym - sposób przygotowania: Robimy
sorbet. W rondelku podgrzewamy
cukier,
wodę i
sól, tak by
cukier się rozpuścił. Studzimy.
Truskawki miksujemy razem z
sokiem z cytryny i
syropem na gładką pulpę. Przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek. Przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Zamrażamy w maszynce do
lodów* - na ostatnie 3 minuty mrożenia dodajemy
białko. Wkładamy w plastikowym pojemniku do zamrażarki. Robimy ciasto. Ucieramy
masło,
cukier,
sól i ziarenka
wanilii na jasną, puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy
jajko, ucieramy, aż połączy się z
masłem. Wsypujemy
mąkę i mieszamy. Formujemy z ciasta placek, zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm. Wyściełamy dno i brzegi okrągłej formy na tartę, na wierzchu kładziemy pergamin i obciążamy specjalnymi kulkami do pieczenia lub
suchą fasolą. Pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze 10 minut, aż ciasto zacznie robić się chrupkie. Robimy nadzienie. Ucieramy
żółtka z
cukrem i ziarenkami
wanilii na kogel-
mogel. Mieszamy ze
skórką cytrynową,
syropem z bzu,
mąką i
śmietaną. Rozgrzewamy piekarnik do 120 st. C. Z ciasta zdejmujemy papier wraz z obciążeniem, wlewamy
śmietanowo-jajeczną masę. Pieczemy 40 minut - masa powinna się lekko ściąć, ale w środku pozostać wilgotna. Studzimy. Kroimy tartę na kawałki i podajemy z kulką
sorbetu na wierzchu i
truskawkami pokrojonymi w plasterki. *Uwaga: Można też wlać schłodzoną masę do plastikowego pojemnika i mieszać co 15 minut. W tym wypadku
białko (lekko roztrzepane) łatwiej połączy się z masą. dodajemy je również pod koniec zamrażania.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu