ßßß Cookit - przepis na Tarta śmietankowo-bzowa z sorbetem truskawkowym

Tarta śmietankowo-bzowa z sorbetem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Olga Badowska
Fot. Paulina Kolondra (paulinakolondra.pl)
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Sorbet:
150 g cukru
90 ml wody
szczypta soli
700 g oczyszczonych truskawek
3 łyżki soku z cytryny
1 białko
Kruche ciasto:
140 g miękkiego masła
60 g cukru szczypta soli
1 laska wanilii
1 jajko
230 g mąki pszennej (typ 480)
Nadzienie:
6 żółtek
skórka otarta z 1 dużej cytryny
1 laska wanilii
160 g drobnego cukru
70-80 ml syropu z kwiatów czarnego bzu (do kupienia np. w Ikei)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
500 g gęstej kwaśnej śmietany 22%
Oraz:
kilkanaście oczyszczonych truskawek do dekoracji
Tarta śmietankowo-bzowa z sorbetem truskawkowym - sposób przygotowania: Robimy sorbet. W rondelku podgrzewamy cukier, wodę i sól, tak by cukier się rozpuścił. Studzimy. Truskawki miksujemy razem z sokiem z cytryny i syropem na gładką pulpę. Przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek. Przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Zamrażamy w maszynce do lodów* - na ostatnie 3 minuty mrożenia dodajemy białko. Wkładamy w plastikowym pojemniku do zamrażarki. Robimy ciasto. Ucieramy masło, cukier, sól i ziarenka wanilii na jasną, puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy jajko, ucieramy, aż połączy się z masłem. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Formujemy z ciasta placek, zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm. Wyściełamy dno i brzegi okrągłej formy na tartę, na wierzchu kładziemy pergamin i obciążamy specjalnymi kulkami do pieczenia lub suchą fasolą. Pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze 10 minut, aż ciasto zacznie robić się chrupkie. Robimy nadzienie. Ucieramy żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii na kogel-mogel. Mieszamy ze skórką cytrynową, syropem z bzu, mąką i śmietaną. Rozgrzewamy piekarnik do 120 st. C. Z ciasta zdejmujemy papier wraz z obciążeniem, wlewamy śmietanowo-jajeczną masę. Pieczemy 40 minut - masa powinna się lekko ściąć, ale w środku pozostać wilgotna. Studzimy. Kroimy tartę na kawałki i podajemy z kulką sorbetu na wierzchu i truskawkami pokrojonymi w plasterki. *Uwaga: Można też wlać schłodzoną masę do plastikowego pojemnika i mieszać co 15 minut. W tym wypadku białko (lekko roztrzepane) łatwiej połączy się z masą. dodajemy je również pod koniec zamrażania.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602627/tarta smietankowo bzowa z sorbetem truskawkowym/p