ßßß Cookit - przepis na Suflet cytrynowy

Suflet cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Joanna Tronina-Petit
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (5 głosów)
Suflet cytrynowy - składniki:
4 zielone cytryny limonki
80 g cukru
6 jajek
30 g mąki ziemniaczane
szczypta soli
masło do wysmarowania foremek
cukier puder do posypania
Suflet cytrynowy - sposób przygotowania: Obetrzeć skórkę z cytryn, zalać ją 15 cl gorącej wody, odstawić do naciągnięcia. Wycisnąć sok z cytryn, dodać do naparu. W garnuszku wymieszać 4 żółtka z mąką ziemniaczaną i 60 g cukru. Dodać napar cytrynowy. Gotować na bardzo słabym ogniu ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Do 6 białek dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać resztę cukru. Połączyć pianę z przestudzonym kremem cytrynowym. Wlać masę do 4 małych foremkek wysmarowanych masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 18 min. (w tym czasie nie otwierać piekarnika, bo suflet opadnie). Po wyjęciu posypać cukrem pudrem i natychmiast podawać.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-4939760/suflet cytrynowy/p