Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Joanna Tronina-PetitCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)Suflet
cytrynowy - składniki:4 zielone
cytryny limonki80 g
cukru6
jajek30 g
mąki ziemniaczaneszczypta
solimasło do wysmarowania foremek
cukier puder do posypaniaSuflet
cytrynowy - sposób przygotowania: Obetrzeć
skórkę z cytryn, zalać ją 15 cl gorącej
wody, odstawić do naciągnięcia. Wycisnąć
sok z cytryn, dodać do naparu. W garnuszku wymieszać 4
żółtka z
mąką ziemniaczaną i 60 g
cukru. Dodać napar
cytrynowy. Gotować na bardzo słabym ogniu ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Do 6
białek dodać szczyptę
soli, ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać resztę
cukru. Połączyć pianę z przestudzonym kremem
cytrynowym. Wlać masę do 4 małych foremkek wysmarowanych
masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 18 min. (w tym czasie nie otwierać piekarnika, bo suflet opadnie). Po wyjęciu posypać
cukrem pudrem i natychmiast podawać.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu