Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Małgorzata Gec
Fot. Paulina
KolondraPoziom trudności: średnieRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto:60 g całych nieobranych
migdałów3/4 szklanki
mąki pszennej (krupczatka lub typ 500)1/4 szklanki drobnego
cukru lub
cukru pudruszczypta
soli50 g zimnego
masła1-2
żółtka3-4 łyżki
oliwy (najlepsza będzie
oliwa o kwiatowym zapachu - np. włoska fruttato intenso)Masa:3 spore
cytryny (najlepiej ekologiczne niepryskane)3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
mąki kukurydzianej2
jajka2
żółtka50 g
masła2 łyżki
oliwy (tej samej której użyliśmy do ciasta)Tartaletki
migdałowe z masą
cytrynową - sposób przygotowania:
Migdały rozsypujemy na blasze, prażymy 4-5 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Kontrolujemy, czy się nie przypalają, od czasu do czasu mieszamy. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Podwyższamy temperaturę piekarnika do 220°C. W blenderze mielemy prażone
migdały (ze skórką), dodajemy
mąkę,
cukier i
sól, miksujemy na proszek. Dodajemy kawałeczki zimnego
masła i - palcami lub w blenderze - wyrabiamy kruszonkę. Dodajemy
żółtka i
oliwę, zagniatamy.
Ciastem wylepiamy dno i boki foremek na tartaletki (lub formy na tartę). Przykrywamy pergaminem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu posypujemy (nie usuwamy pergaminu!) suszonym
grochem lub
fasolą, pieczemy 10 minut ?na biało?, a
potem usuwamy pergamin oraz
groch i dopiekamy na złoty kolor (3-5 minut). Czekamy, aż ciasto wystygnie. W tym czasie robimy masę. Ścieramy skórkę z jednej
cytryny (jeśli nie mamy niepryskanych
cytryn, trzeba je wyszorować i sparzyć), ze wszystkich wyciskamy sok: powinno wyjść 200 ml. Sok i
skórkę cytrynową miksujemy z
mąką kukurydzianą,
cukrem,
jajkami i
żółtkami. Zagotowujemy, mieszając, zmniejszamy ogień, gotujemy 2-3 minuty, nie przerywając mieszania (inaczej krem się zwarzy). Po zdjęciu z ognia dodajemy kawałki zimnego
masła, stale mieszając, aż połączy się z masą. Wlewamy
oliwę i jeszcze chwilę mieszamy, aż masa będzie gładka. Rozprowadzamy ją na kruchym cieście, a gdy zupełnie ostygnie, przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować wierzch cienkimi plasterkami
cytryny; dobrym dodatkiem będzie
bita śmietana.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu