ßßß Cookit - przepis na TARTA CYTRYNOWA

TARTA CYTRYNOWA

nazwa

Wykonanie

Cytrynowy zawrót głowy :)
Składniki:
ciasto:
60 g nieobranych migdałów,
3/4 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki cukru pudru,
50 g zimnego masła,
1 żółtko,
3 łyżki oliwy,
szczypta soli.
masa:
3 cytryny,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
3 jajka,
50 g masła,
2 łyżki oliwy.
Wykonanie:
Migdały mielimy w blenderze. Następnie w dużym naczyniu łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy żółtko i oliwę. Formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ją przygotowanym wcześniej ciastem. Nakłuwamy widelczykiem i wstawiamy na około 1/2 godziny do lodówki (optymalnie). Następnie wstawiamy do rozgrzanego do około 150 stopni piekarnika i pieczemy przez około 15 minut (aż ciasto uzyska złoty kolor). Czekamy, aż ciasto wystygnie, przygotowując międzyczasie masę cytrynową. Ścieramy skórkę z dwóch cytryn, a z wszystkich wyciskamy sok. Całość miksujemy wraz z jajkami, cukrem i mąką kukurydzianą. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 3 minuty, nie przerywając mieszania! Po zdjęciu z ognia dodajemy małymi porcjami masło i wlewamy oliwę, stale mieszając aż składniki połączą się z masą.
Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na kruchym cieście, a gdy ostygnie przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!
Zmodyfikowany przepis z: KUCHNIA nr 1-2013
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2013/04/tarta-cytrynowa.html