Wykonanie
Cytrynowy zawrót głowy :)
Składniki:ciasto:60 g nieobranych
migdałów,3/4 szklanki
mąki pszennej,1/4 szklanki
cukru pudru,50 g zimnego
masła,1
żółtko,3 łyżki
oliwy,szczypta
soli.masa:3
cytryny,3/4 szklanki
cukru,2 łyżeczki
mąki kukurydzianej,3
jajka,50 g
masła,2 łyżki
oliwy.Wykonanie:
Migdały mielimy w blenderze. Następnie w dużym naczyniu łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy
żółtko i
oliwę. Formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ją przygotowanym wcześniej
ciastem. Nakłuwamy widelczykiem i wstawiamy na około 1/2 godziny do lodówki (optymalnie). Następnie wstawiamy do rozgrzanego do około 150 stopni piekarnika i pieczemy przez około 15 minut (aż ciasto uzyska złoty kolor). Czekamy, aż ciasto wystygnie, przygotowując międzyczasie masę
cytrynową. Ścieramy skórkę z dwóch
cytryn, a z wszystkich wyciskamy sok. Całość miksujemy wraz z
jajkami,
cukrem i
mąką kukurydzianą. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 3 minuty, nie przerywając mieszania! Po zdjęciu z ognia dodajemy małymi porcjami
masło i wlewamy
oliwę, stale mieszając aż składniki połączą się z masą.Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na kruchym cieście, a gdy ostygnie przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!Zmodyfikowany przepis z: KUCHNIA nr 1-2013