Wykonanie
Jeśli komuś posmakował krem, to
tarta z nim będzie rarytasem. Miałam robić
ciastka ale po zastanowieniu stwierdziłam, że szybciej będzie zrobić tartę, tym bardziej, że u mnie z wolnym czasem bywa krucho a w styczniowym numerze Kuchni widziałam gotowy przepis. Dla miłośników tart i kruchych ciast jest to strzał w 10! I nie tylko dla miłośników.
Składniki na spód:2 łyżki
migdałów w skórce (podprażonych i wystudzonych)3/4 szklanki
mąki1/4 szklanki
cukru pudruszczypta
soli morskiej60 g schłodzonego
masła1 duże
żółtko3 łyżki
oliwy dobrej jakościRozgrzać piekarnik do 200 stopni. W tym czasie zmiksować
migdały z
maką,
cukrem,
solą, aż powstanie proszek. Dodać
masło i miksować pulsacyjnie, az masa zacznie przypominac drobna kruszonkę. Połączyć z
żołtkiem i
oliwą, miksując do otrzymania gładkiego ciasta. Rozłożyc ciasto na dnie i bokach formy do tart o średnicy 22 cm. Schłodzić w lodówce. Następnie wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.3 duże
cytryny3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
mąki kukurydzianej2 duże
jajka + 2 duże
żółtka6 dag
masła2 łyżki dobrej
oliwyOtrzeć
skórkę z cytryny aby uzyskać 1 łyżkę, następnie wycisnąć sok (ok. 3/4 szklanki). Zmieszać skórkę, sok,
cukier,
mąkę,
jajka,
żółtka w średnim rondlu. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Gotować jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia, połączyć z
masłem i
oliwą.Wlać krem na wystudzony spód i studzić przynajmniej 2 godziny.Smacznego:)