ßßß Cookit - przepis na Śnieżne kule

Śnieżne kule

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Beata Lipov
Fot. Lubomir Lipov
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Śnieżne kule - składniki:
220 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
350 g mąki pszennej
120 g mielonych migdałów
cukier puder do posypania
Śnieżne kule - sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, mąkę i migdały, cały czas ucierając. Potem jeszcze chwilę wyrabiamy rękami. Masę owijamy w przezroczystą folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby nieco stężała. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Ciastka pieczemy 20 minut w temp. 190°C - powinny być lekko zarumienione. Studzimy, układamy na tacy i obficie posypujemy cukrem pudrem. Przekładamy do słoika, przesypując cukrem kolejne warstwy.
Świąteczny piernik według blogerów - kreatywnie!
Piernikowe śnieżne kule z kawowym posmakiem - pycha! Autorka Just My Delicious ozdobiła je białymi gwiazdkami, ale można też posypać cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi, ozdobić kolorową posypką... Są bardzo wdzięczne! Bajaderki, czyli Ziemniaczki - Śnieżne Kule 2 jajka 1 szkl. cukru 150 ml
Choinka do zjedzenia
potrafi się im oprzeć. Z podanych składników powinno wyjść około 25 ciasteczek. Śnieżne kule 220 g miękkiego masła, 50 g cukru pudru, 1 żółtko, 350 g mąki pszennej, 120 g mielonych migdałów, cukier puder do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, mąkę i migdały
Świąteczne słodkości w wersji mini
wiórkami kokosowymi. Bajaderki, czyli Ziemniaczki - Śnieżne Kule 2 jajka 1 szkl. cukru 150 ml zaparzonej kawy 500g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika odrobina przyprawy do kawy i deserów 1/2 szkl. miodu chlust rumu 1/2 czekolady posypka - śnieżynki Jajka
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600459/sniezne kule/p