Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Aneta Kosiba
Średnia ocena potrawyOceń przepis (11 głosów)250 g
mąki pszennej3
żółtka1 czubata łyżka
masła1/4 szklanki
śmietany 22 proc.1 kieliszek (40 ml)
spirytususzczypta
solicukier puder i
cukier waniliowy do posypania
olej do smażenia
Faworki (chrust) - sposób przygotowania: Na stolnicę przesiej
mąkę,
masło posiekaj nożem. Dodaj
żółtka, szczyptę
soli,
spirytus,
śmietanę i wyrób elastyczne ciasto. Następnie wałkiem do ciasta energicznie uderzaj je przez 10-15 minut, a gdy na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza, odstaw w chłodne miejsce na godzinę, aby odpoczęło. Po tym czasie wyłóż ciasto na posypaną
mąką stolnicę i bardzo cienko rozwałkuj (najcieniej jak to możliwe). W razie potrzeby dosypuj
mąkę. Rozwałkowane ciasto pokrój na paski o wymiarach 8x3 cm. W środku każdego paska
ostrym nożem zrób nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec ciasta. W szerokim rondlu rozgrzej
olej i partiami wkładaj do niego
faworki. Szybko smaż je na złocisty kolor z obydwu stron. Wyjmuj na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną, posyp mieszanką
cukru pudru i
cukru waniliowego.Złociste
faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu