ßßß Cookit - przepis na Faworki karnawałowe

Faworki karnawałowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
Faworki karnawałowe - składniki:
250 g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1 łyżka masła
4 łyżki kwaśnej śmietany 22%
1 łyżka wódki lub spirytusu
1 łyżka cukru
500 g smalcu do smażenia
4 łyżki cukru pudru do posypania
Faworki karnawałowe - sposób przygotowania: Do mąki dodajemy jajko, żółtka i masło, mieszamy. Dodajemy śmietanę, wódkę lub spirytus, cukier, wyrabiamy ciasto o konsystencji jak na makaron. Ciasto wałkujemy partiami, kroimy paski o szerokości około 3 cm i długości 10 cm skośnie je ucinając, przecinamy każdy w środku nożem, tak żeby można było przewinąć jeden koniec przez utworzony otwór. Uformowane faworki wrzucamy pojedynczo na dobrze rozgrzany w szerokim rondlu smalec i smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Złociste faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602620/faworki+karnawalowe/p