Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn KuchniaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)
Faworki karnawałowe - składniki:250 g
mąki pszennej1
jajko2
żółtka1 łyżka
masła4 łyżki kwaśnej
śmietany 22%1 łyżka
wódki lub
spirytusu1 łyżka
cukru500 g
smalcu do smażenia4 łyżki
cukru pudru do posypania
Faworki karnawałowe - sposób przygotowania: Do
mąki dodajemy
jajko,
żółtka i
masło, mieszamy. Dodajemy
śmietanę,
wódkę lub
spirytus,
cukier, wyrabiamy ciasto o konsystencji jak na
makaron. Ciasto wałkujemy partiami, kroimy paski o szerokości około 3 cm i długości 10 cm skośnie je ucinając, przecinamy każdy w środku nożem, tak żeby można było przewinąć jeden koniec przez utworzony otwór. Uformowane
faworki wrzucamy pojedynczo na dobrze rozgrzany w szerokim rondlu
smalec i smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy posypane
cukrem pudrem.Złociste
faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu