ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami

Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs "Włoski karnawał"
Przepis nadesłany na konkurs "Włoski karnawał"
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
(Na ok 60 szt.)
Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła
120 g cukru pudru
Krem:
100 g mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki mleka
150 g masła
120 g cukru pudru
40 g spirytusu
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami - sposób przygotowania: Przygotowanie ciasta: Masło posiekać, dodać makę oraz cukier puder i wyrobić gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto nadaje się do pieczenia w specjalnym do tego urządzeniu - ja posiadam patelnię z wgłebieniami, którą stawia się na gaz. Połówki orzeszków gotowe sa po ok. 7 minutach pieczenia. Przygotowanie kremu: Zmielone orzechy zalać gorącym mlekiem. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać masę orzechową oraz spirytus. Wszystko dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masą wypełniać połówki orzechów i składać po dwie razem. Odstawić orzeszki do lodówki, aby masa zgęstniała, a ciesteczkowy orzech zmiękł. Najlepiej smakują na następny dzien, wraz z kawą.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175343413/kruche+ciasteczka+z+wloskimi+orzechami/p