Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs "Włoski karnawał"
Przepis nadesłany na konkurs "Włoski karnawał"Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)(Na ok 60 szt.)Ciasto:250 g
mąki pszennej150 g
masła120 g
cukru pudruKrem:100 g mielonych
orzechów włoskich1/2 szklanki
mleka150 g
masła120 g
cukru pudru40 g
spirytusuKruche
ciasteczka z
włoskimi orzechami - sposób przygotowania: Przygotowanie ciasta:
Masło posiekać, dodać
makę oraz
cukier puder i wyrobić gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto nadaje się do pieczenia w specjalnym do tego urządzeniu - ja posiadam patelnię z wgłebieniami, którą stawia się na gaz. Połówki orzeszków gotowe sa po ok. 7 minutach pieczenia. Przygotowanie kremu: Zmielone
orzechy zalać gorącym
mlekiem. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem, dodać masę
orzechową oraz
spirytus. Wszystko dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masą wypełniać połówki
orzechów i składać po dwie razem. Odstawić orzeszki do lodówki, aby masa zgęstniała, a
ciesteczkowy orzech zmiękł. Najlepiej smakują na następny
dzien, wraz z
kawą.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu