ßßß Cookit - przepis na Luksusowe faworki i róże karnawałowe

Luksusowe faworki i róże karnawałowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor red.
Fot. Krzysztof Duklas / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (49 głosów)
75 dag mąki
15 dag cukru pudru
10 dag masła
12 żółtek
niepełna szklanka (ok. 20 dag) gęstej słodkiej śmietany
kieliszek spirytusu
szczypta soli
olejek arakowy
wisienki z konfitury (do róż karnawałowych)
1 kg smalcu do smażenia
cukier waniliowy i cukier puder do posypania
Luksusowe faworki i róże karnawałowe - sposób przygotowania: Drewnianą łyżką wymieszać miękkie masło, żółtka, cukier puder, sól, aromat i spirytus. Mieszając, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Następnie ok. 15 min raz koło razu zbijać je drewnianym wałkiem, by uzyskało jednolitą konsystencję i dobrze się napowietrzyło. Ubite ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i 1-3 godz. trzymać w chłodzie. Następnie porcjami rozwałkowywać na jak najcieńsze placki. Placki przeznaczone na faworki kroić na paski o wymiarach 3 x 15 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie długości 5-6 cm i przewinąć przez nie jeden koniec paska, kształtując faworek. Z placków przeznaczonych na róże karnawałowe wykrawać kółeczka o średnicy 6, 5 i 4 cm (taką samą liczbę kółek każdej wielkości). Brzegi kółek ponacinać w kilku miejscach, a środki posmarować białkiem. Nakładać kółka na siebie, zaczynając od największego, mocno przycisnąć palcem w środku, by się skleiły. Wrzucać po kilka faworków lub róż na rozgrzany w szerokim rondlu tłuszcz i króciutko smażyć z obu stron na jasnozłoto. Następnie delikatnie, by się nie połamały, przekładać je na półmisek lub paterę. W środek każdej różyczki włożyć wisienkę. Posypywać każdą porcję ciepłych faworków i róż przesiewanym przez sitko cukrem pudrem.
Złociste faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]
Tłusty Czwartek - najsłodszy dzień w roku
faworki i róże karnawałowe Składniki: 75 dag mąki 15 dag cukru pudru 10 dag masła 12 żółtek niepełna szklanka (ok. 20 dag) gęstej słodkiej śmietany kieliszek spirytusu szczypta soli olejek arakowy wisienki z konfitury (do róż karnawałowych) 1 kg smalcu do smażenia cukier waniliowy i cukier puder do
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-13641387/luksusowe+faworki+i+roze+karnawalowe/p