Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor red.
Fot. Krzysztof Duklas / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (49 głosów)75 dag
mąki15 dag
cukru pudru10 dag
masła12
żółtekniepełna szklanka (ok. 20 dag) gęstej słodkiej
śmietanykieliszek
spirytususzczypta
soliolejek arakowywisienki z
konfitury (do róż karnawałowych)1 kg
smalcu do smażenia
cukier waniliowy i
cukier puder do posypaniaLuksusowe
faworki i róże karnawałowe - sposób przygotowania: Drewnianą łyżką wymieszać miękkie
masło,
żółtka,
cukier puder,
sól, aromat i
spirytus. Mieszając, dodać
mąkę i zagnieść ciasto. Następnie ok. 15 min raz koło razu zbijać je drewnianym wałkiem, by uzyskało jednolitą konsystencję i dobrze się napowietrzyło. Ubite ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i 1-3 godz. trzymać w chłodzie. Następnie porcjami rozwałkowywać na jak najcieńsze placki. Placki przeznaczone na
faworki kroić na paski o wymiarach 3 x 15 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie długości 5-6 cm i przewinąć przez nie jeden koniec paska, kształtując
faworek. Z placków przeznaczonych na róże karnawałowe wykrawać kółeczka o średnicy 6, 5 i 4 cm (taką samą liczbę kółek każdej wielkości). Brzegi kółek ponacinać w kilku miejscach, a środki posmarować
białkiem. Nakładać kółka na siebie, zaczynając od największego, mocno przycisnąć palcem w środku, by się skleiły. Wrzucać po kilka
faworków lub róż na rozgrzany w szerokim rondlu tłuszcz i króciutko smażyć z obu stron na jasnozłoto. Następnie delikatnie, by się nie połamały, przekładać je na półmisek lub paterę. W środek każdej różyczki włożyć wisienkę. Posypywać każdą porcję ciepłych
faworków i róż przesiewanym przez sitko
cukrem pudrem.Złociste
faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]Tłusty Czwartek - najsłodszy dzień w roku
faworki i róże karnawałowe Składniki: 75 dag
mąki 15 dag
cukru pudru 10 dag
masła 12
żółtek niepełna szklanka (ok. 20 dag) gęstej słodkiej
śmietany kieliszek
spirytusu szczypta
soli olejek arakowy wisienki z
konfitury (do róż karnawałowych) 1 kg
smalcu do smażenia
cukier waniliowy i
cukier puder doPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu