Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Karolina
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (13 głosów)200 g
mąki1
żółtko75 g
cukru waniliowego125 g
masłaskórka z cytrynyok. 5 łyżek domowej
konfituryAromatyczne
ciasteczka z
konfiturą - sposób przygotowania:
Mąkę,
żółtko,
cukier waniliowy,
masło oraz
skórkę z cytryny zagnieść na gładkie ciasto. W tej konsystencji pozostawić przykryte folią w lodówce na około pół godziny. Następnie rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i wyciąć (za pomocą szklanki) około 50 kółeczek o średnicy mniej więcej 5 cm. W połowie powstałych okrągłych kawałeczków powycinać (za pomocą małych foremek lub nożyka) różne kształty, np. serduszka.
Ciasteczka ułożyć na osobnych blachach, wyłożonych papierem do pieczenia (np. Paclan). Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza (termo obieg: 150 stopni) przez 10-12 minut. W tym czasie delikatnie podgrzać
konfiturę i posmarować nią wszystkie
ciastka, a następnie poskładać je tak, by każe miało cały (okrągły) spód oraz wierzch z wyciętym serduszkiem. Wypełnić
ciasteczka resztą
konfitury i ułożyć na półmisku, czekając aż ostygną. Można posypać
cukrem pudrem. Smacznego!Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu