Wykonanie
« Powrót  
FaworkiDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
żółtka 8 sztuk
masło 50 gramów
śmietana 3 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
spirytus 2 łyżek stołowych
cukier puder 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
smalec 600 gramówWykonanie:
Masło posiekać z przesianą
mąką, dodać
żółtka,
śmietanę oraz
sól. Wlać
spirytus lub
ocet i zagnieść ścisłe ciasto. Teraz raz za razem dość mocno uderzać w ciasto wałkiem. Rozpłaszczającą się kulę zwijać lub składać i znów uderzać, aż ciasto się napowietrzy (ok. 20 minut). Włożyć ciasto do miski, przykryć lekko wilgotna ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu (8-10 stopni) na 60 minut, aby dojrzewało.Przekroić ciasto na 4 równe kawałki. Każdy (po kolei) rozwałkowywać na ok. 1 mm. Pokroić placki na pasy szerokości 3cm i długości 10 cm. W środku każdego kawałka zrobić nacięcie (3-4 cm) i przełożyć przez nie jeden koniec paska. Uformować tak wszystkie
faworki i ułożyć je na czystych ściereczkach.W rondlu rozgrzać
smalec (albo po 300g
smalcu i
oleju lub sklarowanego
masła). Wrzucić odrobinę ciasta, jeśli szybko wypłynie - można smażyć. Wkładać
faworki partiami po kilka do rondla, żeby swobodnie pływały w gorącym tłuszczu. po chwili odwrócić na druga stronę. Wyjmować, gdy będą złote z obu stron. Kłaść na papierowym ręczniku kuchennym, a
potem układać warstwami na talerzach. Obficie posypać, przez sitko
cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem waniliowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: micha:)Data: 2011-11-23te
faworki, są pyszne sama wypróbowałam:)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: