Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 600 gramów
jajko 1 sztuk
żółtko 6 sztuk
śmietana 3 łyżek stołowych
spirytus 60 mililitrów
cukier waniliowy 10 gramów
cukier puder według uznania
sól według uznania
smalec 3 kostekWykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
jajko,
żółtka,
śmietanę,
alkohol,
cukier waniliowy i szczyptę
soli. Wyrobić ciasto, uformować kulę i przykrytą włożyć do lodówki na 30 minut. Partiami rozwałkować ciasto. Kroić w paski o szerokości 3 cm, długości 10 cm. Każdy pasek przewinąć przez zrobione na środku nacięcie. W mocno rozgrzanym tłuszczu smażyć na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: