ßßß Cookit - przepis na Faworki karnawałowe

Faworki karnawałowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 600 gramów
jajko 1 sztuk
żółtko 6 sztuk
śmietana 3 łyżek stołowych
spirytus 60 mililitrów
cukier waniliowy 10 gramów
cukier puder według uznania
sól według uznania
smalec 3 kostek
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, żółtka, śmietanę, alkohol, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, uformować kulę i przykrytą włożyć do lodówki na 30 minut. Partiami rozwałkować ciasto. Kroić w paski o szerokości 3 cm, długości 10 cm. Każdy pasek przewinąć przez zrobione na środku nacięcie. W mocno rozgrzanym tłuszczu smażyć na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3714/Faworki-karnawalowe