Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 60(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
smalec 500 gramów
śmietana 5 - 10 dekagramów
spirytus 25 mililitrów
sól 1 szczypta
cukier puder 30 gramów
żółtka 3 sztuk
masło 1 łyżek deserowych
mąka 250 gramów
cukier puder według uznania
cukier waniliowy według uznaniaWykonanie:Przesianą
mąkę posiekać z
masłem, dodać
żółtka,
cukier puder, szczyptę
soli,
spirytus i tyle
śmietany, aby ciasto było twarde jak na
makaron. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na godzinę, po czym wybijać je wałkiem, aż utworzą się pęcherze. Rozwałkować na cienkie plastry i wycinać z nich paski. Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż i przełożyć jeden koniec przez otwór. Smażyć na rozgrzanym
smalcu z obu stron na złoto, osaczyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać
cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem waniliowym.Uwagi:
Smalec do smażenia można zastąpić
olejem.
Śmietana najlepiej będzie pasować gęsta.
Cukier puder należy wymieszać z
cukrem waniliowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: