ßßß Cookit - przepis na Faworki domowe

Faworki domowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 60
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
smalec 500 gramów
śmietana 5 - 10 dekagramów
spirytus 25 mililitrów
sól 1 szczypta
cukier puder 30 gramów
żółtka 3 sztuk
masło 1 łyżek deserowych
mąka 250 gramów
cukier puder według uznania
cukier waniliowy według uznania
Wykonanie:
Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier puder, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na godzinę, po czym wybijać je wałkiem, aż utworzą się pęcherze. Rozwałkować na cienkie plastry i wycinać z nich paski. Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż i przełożyć jeden koniec przez otwór. Smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoto, osaczyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Uwagi:
Smalec do smażenia można zastąpić olejem. Śmietana najlepiej będzie pasować gęsta. Cukier puder należy wymieszać z cukrem waniliowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6969/Faworki-domowe