Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 70(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
masło 50 gramów
żółtka 8 sztuk
śmietana 3 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
spirytus 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 150 gramów
smalec 600 gramówWykonanie:Przesiać
mąkę do miski. 4 łyżki odłożyć do posypania stolnicy i ciasta. Schłodzone
masło posiekać z
mąką w misce. Dodać
żółtka,
śmietanę i
sól. Wlać
spirytus. Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto rękami. Powinno być dość ścisłe, jak na
makaron. Przełożyć je na stolnicę oprószoną
mąką. Energicznie uderzać
ciastem o stolnicę. Zwijać, składać i znowu zbijać przez 15 minut. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odłożyć do lodówki na 30 minut. Zimne ciasto pokroić na 5 kawałków. Rozwałkować je kolejno na bardzo cienkie placki, pokroić w krótkie paski, w środku każdego zrobić nacięcie wzdłuż i przełożyć przez otwór koniec paska. Uformować
faworki i ułożyć na stolnicy. Rozgrzać w rondlu tłuszcz, wrzucić odrobinę ciasta na próbę. Wkładać
faworki partiami. Ostrożnie obracać je na drugą stronę, gdy będą jasnozłote, wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Ostudzone oprószyć
cukrem waniliowym.Uwagi:
Spirytus można zastąpić
octem. Do smażenia można też użyć po 300 gram
smalcu i
oleju lub sklarowanego
masła.
Śmietana ma być gęsta.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: