ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Faworki
Autor red.
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
Faworki - składniki:
50 dag mąki
8 żółtek
5 dag masła
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki spirytusu lub octu 6-proc.
szczypta soli
15 dag cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego do posypania faworków
60 dag smalcu (albo po 30 dag smalcu i oleju lub sklarowanego masła) do smażenia
Faworki - sposób przygotowania: Najpierw przesiej mąkę do miski, trochę (3-4 łyżki) odsyp na spodek do posypywania stolnicy i ciasta. Schłodzone masło włóż do miski i posiekaj z mąką. Potem dodaj żółtka, śmietanę, odrobinę soli. Wlej też spirytus lub oce. Wszystkie składniki wymieszaj nożem, po czym możliwie szybko zagnieć ciasto rękami. Powinno być dość ścisłe, jak na makaron. Gdy zacznie odstawać od miski, przełóż je na stolnicę skąpo oprószoną mąką. Weź wałek i uderzaj nim dość mocno raz za razem w zagniecione ciasto. Możesz też po prostu energicznie uderzać ciastem o stolnicę. Rozpłaszczającą się kulę trzeba zwijać lub składać i znów zbijać przez przynajmniej kwadrans. Potem ciasto powinno około godziny odpoczywać, jakby dojrzewać, w chłodnym (8-10°C) miejscu. Włóż je więc do miski, przykryj lekko wilgotną ściereczką, by nie wysychało, i wstaw do lodówki. Wyjmij schłodzoną kulę ciasta z lodówki i pokrój na 4-5 mniej więcej równych kawałków. Jeden przełóż na stolnicę, a pozostałe włóż do miski i przykryj ściereczką. Teraz trzeba będzie po kolei je rozwałkowywać. Im ciasto cieniej rozwałkowane, tym wykwintniejszy chrust. Idealnie rozwałkowane powinno mieć nie więcej niż milimetr grubości. I jeszcze jedna bardzo ważna rada: stolnicę i placek (lub wałek) posypuj mąką, ale jak najoszczędniej i tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne, gdyż podczas smażenia nadmiar mąki opada na dno rondla i tłuszcz szybko zaczyna się przypalać. Rozłóż, gdzie się da, czyste ściereczki. Będziesz na nich układała cieniuteńkie placki, a potem - uformowane, gotowe do smażenia faworki. Rozwałkuj pierwszy placek, pokrój cieniutkie płaty ciasta na paski szerokości 3 cm i długości 9-10 cm. W środku każdego kawałka zrób 3-4-centymetrowe nacięcie wzdłuż i przełóż przez nie jeden koniec paska. W ten sposób uformuj wszystkie faworki i ułóż je na czystych ściereczkach, niech czekają na smażenie. Gotowe cieniutkie placki układaj na lekko zwilżonej ściereczce i przykrywaj drugą, żeby za bardzo nie obeschły, czekając na pokrojenie. Do rondla lub patelni włóż (wlej) tłuszcz, mocno go rozgrzej, powinien mieć 160-180°C. W pobliżu naczynia do smażenia postaw duży talerz lub paterę wyścieloną trzema warstwami papierowego ręcznika, a obok - półmisek na gotowe faworki. W osobnej miseczce przygotuj posypkę - cukier puder starannie wymieszany z cukrem waniliowym. Od tej chwili już ani na moment nie wolno ci odejść od kuchni, musisz stale mieć na wszystko oko. Wkładaj faworki partiami po kilka do rondla lub patelni, muszą swobodnie pływać w gorącym tłuszczu. Po chwili uważnie (łatwo się łamią!) obróć je na drugą stronę, niech się leciutko zrumienią. Gdy będą jasnozłote z obu stron, szybko wyjmij je dwoma widelcami lub metalową dziurkowaną łopatką i połóż na papierowych ręcznikach, niech wsiąknie w nie nadmiar tłuszczu. Osączone faworki układaj warstwami na dużych talerzach i bardzo starannie, przez sitko, oprószaj posypką z miseczki.
Złociste faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]
Faworki krok po kroku
Przygotuj50 dag mąki, 8 żółtek, 5 dag masła, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki spirytusu lub octu 6-proc., szczyptę soli, 15 dag cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego do posypania faworków, 60 dag smalcu (albo po 30 dag smalcu i oleju lub sklarowanego masła) do smażenia.Będą ci też potrzebne
Faworki trydenckie
pośrodku raz lub dwa razy, tak jak faworki, ale nie przewijać ciasta. Wkładać partiami na mocno rozgrzany tłuszcz, smażyć na jasnozłoty kolor i osączać na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem.
. Dodaj brukselki, orzechy i żurawiny. Podsmażaj przez 5 minut na średnim ogniu, aż brukselki się przyrumienią. Dopraw sola i pieprzem. Podawaj. Podawaj ją z opiekanymi ziemniakami i duszonymi lub gotowanymi warzywami. Zobacz przepis na polędwicę w ziołach. Delikatne i kruche faworki z ciasta z dodatkiem
Chrupiące i złociste faworki - na trzy sposoby
rondlu rozgrzej olej i partiami wkładaj do niego faworki . Szybko smaż je na złocisty kolor z obydwu stron. Wyjmuj na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną, posyp mieszanką cukru pudru i cukru waniliowego. Autor: Aneta Kosiba Złociste faworki według sprawdzonej receptury [Jakub
Faworki znakomite
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodać 1-2 łyżki śmietany. Ciasto odcinać po kawałku (resztę zostawić pod przykryciem, aby nie wysychało) i rozwałkowywać na cienki placek. Dalej postępować tak jak w przepisie na faworki i róże karnawałowe.
Faworki i róże karnawałowe
równoległobok. W każdym z nich zrobić pośrodku podłużne nacięcie i przekładać przez nie koniec ciasta, tak aby powstał luźny węzełek. W rondlu mocno rozgrzać smalec. Sprawdzić, czy jest odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek ciasta - jeśli ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni, można smażyć faworki
Faworki na piwie
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać piwo, a potem mąkę (ciasto musi mieć taką konsystencję jak na pierogi). Następnie dobrze wyrobić ciasto, a gdy będzie elastyczne i lśniące, rozwałkować je cienko. Wycinać radełkiem faworki . Smażyć w gorącym smalcu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Jak zrobić faworki ?
50 dag mąki, 8 żółtek, 5 dag masła, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki spirytusu lub octu 6-proc., szczypta soli, 15 dag cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego do posypania faworków, 60 dag smalcu (albo po 30 dag smalcu i oleju lub sklarowanego masła) do smażenia Będą ci też potrzebne: naczynie
Więcej o Faworki
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/163903413/faworki/p