Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
FaworkiAutor red.Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)
Faworki - składniki:50 dag
mąki8
żółtek5 dag
masła3 łyżki gęstej
śmietany2 łyżki
spirytusu lub
octu 6-proc.szczypta
soli15 dag
cukru pudruopakowanie
cukru waniliowego do posypania
faworków60 dag
smalcu (albo po 30 dag
smalcu i
oleju lub sklarowanego
masła) do smażenia
Faworki - sposób przygotowania: Najpierw przesiej
mąkę do miski, trochę (3-4 łyżki) odsyp na spodek do posypywania stolnicy i ciasta. Schłodzone
masło włóż do miski i posiekaj z
mąką.
Potem dodaj
żółtka,
śmietanę, odrobinę
soli. Wlej też
spirytus lub oce. Wszystkie składniki wymieszaj nożem, po czym możliwie szybko zagnieć ciasto rękami. Powinno być dość ścisłe, jak na
makaron. Gdy zacznie odstawać od miski, przełóż je na stolnicę skąpo oprószoną
mąką. Weź wałek i uderzaj nim dość mocno raz za razem w zagniecione ciasto. Możesz też po prostu energicznie uderzać
ciastem o stolnicę. Rozpłaszczającą się kulę trzeba zwijać lub składać i znów zbijać przez przynajmniej kwadrans.
Potem ciasto powinno około godziny odpoczywać, jakby dojrzewać, w chłodnym (8-10°C) miejscu. Włóż je więc do miski, przykryj lekko wilgotną ściereczką, by nie wysychało, i wstaw do lodówki. Wyjmij schłodzoną kulę ciasta z lodówki i pokrój na 4-5 mniej więcej równych kawałków. Jeden przełóż na stolnicę, a pozostałe włóż do miski i przykryj ściereczką. Teraz trzeba będzie po kolei je rozwałkowywać. Im ciasto cieniej rozwałkowane, tym wykwintniejszy chrust. Idealnie rozwałkowane powinno
mieć nie więcej niż milimetr grubości. I jeszcze jedna bardzo ważna rada: stolnicę i placek (lub wałek) posypuj
mąką, ale jak najoszczędniej i tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne, gdyż podczas smażenia nadmiar
mąki opada na dno rondla i tłuszcz szybko zaczyna się przypalać. Rozłóż, gdzie się da, czyste ściereczki. Będziesz na nich układała cieniuteńkie placki, a
potem - uformowane, gotowe do smażenia
faworki. Rozwałkuj pierwszy placek, pokrój cieniutkie płaty ciasta na paski szerokości 3 cm i długości 9-10 cm. W środku każdego kawałka zrób 3-4-centymetrowe nacięcie wzdłuż i przełóż przez nie jeden koniec paska. W ten sposób uformuj wszystkie
faworki i ułóż je na czystych ściereczkach, niech czekają na smażenie. Gotowe cieniutkie placki układaj na lekko zwilżonej ściereczce i przykrywaj drugą, żeby za bardzo nie obeschły, czekając na pokrojenie. Do rondla lub patelni włóż (wlej) tłuszcz, mocno go rozgrzej, powinien
mieć 160-180°C. W pobliżu naczynia do smażenia postaw duży talerz lub paterę wyścieloną trzema warstwami papierowego ręcznika, a obok - półmisek na gotowe
faworki. W osobnej miseczce przygotuj posypkę -
cukier puder starannie wymieszany z
cukrem waniliowym. Od tej chwili już ani na moment nie wolno ci odejść od kuchni, musisz stale
mieć na wszystko oko. Wkładaj
faworki partiami po kilka do rondla lub patelni, muszą swobodnie pływać w gorącym tłuszczu. Po chwili uważnie (łatwo się łamią!) obróć je na drugą stronę, niech się leciutko zrumienią. Gdy będą jasnozłote z obu stron, szybko wyjmij je dwoma widelcami lub metalową dziurkowaną
łopatką i połóż na papierowych ręcznikach, niech wsiąknie w nie nadmiar tłuszczu. Osączone
faworki układaj warstwami na dużych talerzach i bardzo starannie, przez sitko, oprószaj posypką z miseczki.Złociste
faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]
Faworki krok po kroku
Przygotuj50 dag
mąki, 8
żółtek, 5 dag
masła, 3 łyżki gęstej
śmietany, 2 łyżki
spirytusu lub
octu 6-proc., szczyptę
soli, 15 dag
cukru pudru, opakowanie
cukru waniliowego do posypania
faworków, 60 dag
smalcu (albo po 30 dag
smalcu i
oleju lub sklarowanego
masła) do smażenia.Będą ci też potrzebne
Faworki trydenckiepośrodku raz lub dwa
razy, tak jak
faworki, ale nie przewijać ciasta. Wkładać partiami na mocno rozgrzany tłuszcz, smażyć na jasnozłoty kolor i osączać na papierowym ręczniku. Podawać posypane
cukrem pudrem.. Dodaj
brukselki,
orzechy i
żurawiny. Podsmażaj przez 5 minut na średnim ogniu, aż
brukselki się przyrumienią. Dopraw
sola i
pieprzem. Podawaj. Podawaj ją z opiekanymi
ziemniakami i duszonymi lub gotowanymi warzywami. Zobacz przepis na
polędwicę w ziołach. Delikatne i kruche
faworki z ciasta z dodatkiemChrupiące i złociste
faworki - na trzy sposoby
rondlu rozgrzej
olej i partiami wkładaj do niego
faworki . Szybko smaż je na złocisty kolor z obydwu stron. Wyjmuj na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną, posyp mieszanką
cukru pudru i
cukru waniliowego. Autor: Aneta Kosiba Złociste
faworki według sprawdzonej receptury [Jakub
Faworki znakomiteZ podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodać 1-2 łyżki
śmietany. Ciasto odcinać po kawałku (resztę zostawić pod przykryciem, aby nie wysychało) i rozwałkowywać na cienki placek. Dalej postępować tak jak w przepisie na
faworki i róże karnawałowe.
Faworki i róże karnawałowerównoległobok. W każdym z nich zrobić pośrodku podłużne nacięcie i przekładać przez nie koniec ciasta, tak aby powstał luźny węzełek. W rondlu mocno rozgrzać
smalec. Sprawdzić, czy jest odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek ciasta - jeśli ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni, można smażyć
faworkiFaworki na
piwieŻółtka utrzeć z
cukrem do białości. Dodać
piwo, a
potem mąkę (ciasto musi
mieć taką konsystencję jak na pierogi). Następnie dobrze wyrobić ciasto, a gdy będzie elastyczne i lśniące, rozwałkować je cienko. Wycinać radełkiem
faworki . Smażyć w gorącym
smalcu. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Jak zrobić
faworki ?
50 dag
mąki, 8
żółtek, 5 dag
masła, 3 łyżki gęstej
śmietany, 2 łyżki
spirytusu lub
octu 6-proc., szczypta
soli, 15 dag
cukru pudru, opakowanie
cukru waniliowego do posypania
faworków, 60 dag
smalcu (albo po 30 dag
smalcu i
oleju lub sklarowanego
masła) do smażenia Będą ci też potrzebne: naczynieWięcej o
Faworki