Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
FaworkiAutor Magazyn Kuchnia
FOT. BBSPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (10 głosów)
Faworki - składniki:50 dag
mąki8
żółtek5 dag
masła3 łyżki gęstej
śmietany2 łyżki
spirytusu lub
octu 6-proc.szczypta
soli15 dag
cukru waniliowego do posypania
faworków60 dag
smalcu (albo po 30 dag
smalcu i
oleju lub sklarowanego
masła) do smażenia
Faworki - sposób przygotowania: Jak zrobić
faworki 'Krok po kroku': 1. Najpierw przesiej
mąkę do miski, a 3-4 łyżki odłóż do posypywania stolnicy i ciasta. Schłodzone
masło włóż do miski i posiekaj z
mąką.
Potem dodaj
żółtka,
śmietanę, odrobinę
soli. Wlej też
spirytus lub
ocet - dzięki temu
faworki będą pulchniejsze i wchłoną mniej tłuszczu podczas smażenia. Wszystkie składniki posiekaj nożem, po czym możliwie szybko zagnieć ciasto rękami. Powinno być dość ścisłe, jak na
makaron. 2. Gdy zacznie odstawać od miski, przełóż je na stolnicę oprószoną
mąką. Weź wałek i zbij nim dość mocno zagniecione ciasto. Możesz też po prostu energicznie uderzać
ciastem o stolnicę. Rozpłaszczającą się kulę zwijaj lub składaj i znowu zbijaj - co najmniej przez 15 minut. Teraz przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odłóż je, aby sobie odpoczęło w lodówce (jakieś 30-40 minut). Zimne ciasto pokrój na 4-5 kawałków. Rozwałkowuj je kolejno na bardzo, bardzo cienkie placki. Następnie pokrój ciasto na paski 3 x 10 cm, w środku każdego zrób 3-4-centymetrowe nacięcie wzdłuż i przełóż przez nie jeden koniec paska. W ten sposób uformuj wszystkie
faworki i ułóż je na czystych ściereczkach, niech czekają na smażenie. 3. Do rondla włóż (wlej) tłuszcz, mocno go rozgrzej (powinien
mieć 160-180°C: wrzuć do rondla odrobinę ciasta, jeżeli natychmiast wypłynie, to znak, że frytura jest akurat). Wkładaj
faworki partiami po kilka do rondla lub patelni. Po chwili uważnie (łatwo się łamią!) obróć je na drugą stronę, niech się leciutko zrumienią. Gdy będą jasnozłote z obu stron, wyjmij je dwoma widelcami lub metalową dziurkowaną
łopatką i połóż na papierowych ręcznikach, niech wsiąknie w nie nadmiar tłuszczu. Osączone
faworki układaj warstwami na dużych talerzach i bardzo starannie, przez sitko, oprószaj
cukrem waniliowym.Złociste
faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]
Faworki krok po kroku
Przygotuj50 dag
mąki, 8
żółtek, 5 dag
masła, 3 łyżki gęstej
śmietany, 2 łyżki
spirytusu lub
octu 6-proc., szczyptę
soli, 15 dag
cukru pudru, opakowanie
cukru waniliowego do posypania
faworków, 60 dag
smalcu (albo po 30 dag
smalcu i
oleju lub sklarowanego
masła) do smażenia.Będą ci też potrzebne
Faworki trydenckiepośrodku raz lub dwa
razy, tak jak
faworki, ale nie przewijać ciasta. Wkładać partiami na mocno rozgrzany tłuszcz, smażyć na jasnozłoty kolor i osączać na papierowym ręczniku. Podawać posypane
cukrem pudrem.. Dodaj
brukselki,
orzechy i
żurawiny. Podsmażaj przez 5 minut na średnim ogniu, aż
brukselki się przyrumienią. Dopraw
sola i
pieprzem. Podawaj. Podawaj ją z opiekanymi
ziemniakami i duszonymi lub gotowanymi warzywami. Zobacz przepis na
polędwicę w ziołach. Delikatne i kruche
faworki z ciasta z dodatkiemChrupiące i złociste
faworki - na trzy sposoby
rondlu rozgrzej
olej i partiami wkładaj do niego
faworki . Szybko smaż je na złocisty kolor z obydwu stron. Wyjmuj na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną, posyp mieszanką
cukru pudru i
cukru waniliowego. Autor: Aneta Kosiba Złociste
faworki według sprawdzonej receptury [Jakub
Faworki znakomiteZ podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodać 1-2 łyżki
śmietany. Ciasto odcinać po kawałku (resztę zostawić pod przykryciem, aby nie wysychało) i rozwałkowywać na cienki placek. Dalej postępować tak jak w przepisie na
faworki i róże karnawałowe.
Faworki i róże karnawałowerównoległobok. W każdym z nich zrobić pośrodku podłużne nacięcie i przekładać przez nie koniec ciasta, tak aby powstał luźny węzełek. W rondlu mocno rozgrzać
smalec. Sprawdzić, czy jest odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek ciasta - jeśli ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni, można smażyć
faworkiFaworki na
piwieŻółtka utrzeć z
cukrem do białości. Dodać
piwo, a
potem mąkę (ciasto musi
mieć taką konsystencję jak na pierogi). Następnie dobrze wyrobić ciasto, a gdy będzie elastyczne i lśniące, rozwałkować je cienko. Wycinać radełkiem
faworki . Smażyć w gorącym
smalcu. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Jak zrobić
faworki ?
50 dag
mąki, 8
żółtek, 5 dag
masła, 3 łyżki gęstej
śmietany, 2 łyżki
spirytusu lub
octu 6-proc., szczypta
soli, 15 dag
cukru pudru, opakowanie
cukru waniliowego do posypania
faworków, 60 dag
smalcu (albo po 30 dag
smalcu i
oleju lub sklarowanego
masła) do smażenia Będą ci też potrzebne: naczynieWięcej o
Faworki