ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Faworki
Autor Magazyn Kuchnia
FOT. BBS
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (10 głosów)
Faworki - składniki:
50 dag mąki
8 żółtek
5 dag masła
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki spirytusu lub octu 6-proc.
szczypta soli
15 dag cukru waniliowego do posypania faworków
60 dag smalcu (albo po 30 dag smalcu i oleju lub sklarowanego masła) do smażenia
Faworki - sposób przygotowania: Jak zrobić faworki 'Krok po kroku': 1. Najpierw przesiej mąkę do miski, a 3-4 łyżki odłóż do posypywania stolnicy i ciasta. Schłodzone masło włóż do miski i posiekaj z mąką. Potem dodaj żółtka, śmietanę, odrobinę soli. Wlej też spirytus lub ocet - dzięki temu faworki będą pulchniejsze i wchłoną mniej tłuszczu podczas smażenia. Wszystkie składniki posiekaj nożem, po czym możliwie szybko zagnieć ciasto rękami. Powinno być dość ścisłe, jak na makaron. 2. Gdy zacznie odstawać od miski, przełóż je na stolnicę oprószoną mąką. Weź wałek i zbij nim dość mocno zagniecione ciasto. Możesz też po prostu energicznie uderzać ciastem o stolnicę. Rozpłaszczającą się kulę zwijaj lub składaj i znowu zbijaj - co najmniej przez 15 minut. Teraz przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odłóż je, aby sobie odpoczęło w lodówce (jakieś 30-40 minut). Zimne ciasto pokrój na 4-5 kawałków. Rozwałkowuj je kolejno na bardzo, bardzo cienkie placki. Następnie pokrój ciasto na paski 3 x 10 cm, w środku każdego zrób 3-4-centymetrowe nacięcie wzdłuż i przełóż przez nie jeden koniec paska. W ten sposób uformuj wszystkie faworki i ułóż je na czystych ściereczkach, niech czekają na smażenie. 3. Do rondla włóż (wlej) tłuszcz, mocno go rozgrzej (powinien mieć 160-180°C: wrzuć do rondla odrobinę ciasta, jeżeli natychmiast wypłynie, to znak, że frytura jest akurat). Wkładaj faworki partiami po kilka do rondla lub patelni. Po chwili uważnie (łatwo się łamią!) obróć je na drugą stronę, niech się leciutko zrumienią. Gdy będą jasnozłote z obu stron, wyjmij je dwoma widelcami lub metalową dziurkowaną łopatką i połóż na papierowych ręcznikach, niech wsiąknie w nie nadmiar tłuszczu. Osączone faworki układaj warstwami na dużych talerzach i bardzo starannie, przez sitko, oprószaj cukrem waniliowym.
Złociste faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]
Faworki krok po kroku
Przygotuj50 dag mąki, 8 żółtek, 5 dag masła, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki spirytusu lub octu 6-proc., szczyptę soli, 15 dag cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego do posypania faworków, 60 dag smalcu (albo po 30 dag smalcu i oleju lub sklarowanego masła) do smażenia.Będą ci też potrzebne
Faworki trydenckie
pośrodku raz lub dwa razy, tak jak faworki, ale nie przewijać ciasta. Wkładać partiami na mocno rozgrzany tłuszcz, smażyć na jasnozłoty kolor i osączać na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem.
. Dodaj brukselki, orzechy i żurawiny. Podsmażaj przez 5 minut na średnim ogniu, aż brukselki się przyrumienią. Dopraw sola i pieprzem. Podawaj. Podawaj ją z opiekanymi ziemniakami i duszonymi lub gotowanymi warzywami. Zobacz przepis na polędwicę w ziołach. Delikatne i kruche faworki z ciasta z dodatkiem
Chrupiące i złociste faworki - na trzy sposoby
rondlu rozgrzej olej i partiami wkładaj do niego faworki . Szybko smaż je na złocisty kolor z obydwu stron. Wyjmuj na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną, posyp mieszanką cukru pudru i cukru waniliowego. Autor: Aneta Kosiba Złociste faworki według sprawdzonej receptury [Jakub
Faworki znakomite
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodać 1-2 łyżki śmietany. Ciasto odcinać po kawałku (resztę zostawić pod przykryciem, aby nie wysychało) i rozwałkowywać na cienki placek. Dalej postępować tak jak w przepisie na faworki i róże karnawałowe.
Faworki i róże karnawałowe
równoległobok. W każdym z nich zrobić pośrodku podłużne nacięcie i przekładać przez nie koniec ciasta, tak aby powstał luźny węzełek. W rondlu mocno rozgrzać smalec. Sprawdzić, czy jest odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek ciasta - jeśli ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni, można smażyć faworki
Faworki na piwie
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać piwo, a potem mąkę (ciasto musi mieć taką konsystencję jak na pierogi). Następnie dobrze wyrobić ciasto, a gdy będzie elastyczne i lśniące, rozwałkować je cienko. Wycinać radełkiem faworki . Smażyć w gorącym smalcu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Jak zrobić faworki ?
50 dag mąki, 8 żółtek, 5 dag masła, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki spirytusu lub octu 6-proc., szczypta soli, 15 dag cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego do posypania faworków, 60 dag smalcu (albo po 30 dag smalcu i oleju lub sklarowanego masła) do smażenia Będą ci też potrzebne: naczynie
Więcej o Faworki
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600322/faworki/p