Wykonanie
To klasyczny przepis - naprawdę niezawodny. Z tak przygotowanego ciasta możesz zrobić tez karnawałowe róże. Wykrawaj kółeczka o średnicy 6, 5 i 4 cm (taką samą liczbę kółek każdej wielkości). Brzegi kółek ponacinaj w kilku miejscach, a środki smaruj
białkiem. Nakładaj kółka na siebie, zaczynając od największego, mocno przyciskaj palcem w środku, by się skleiły. Po usmażeniu w środek każdej róży wkładaj
konfiturę.250 g
mąki pszennej3
żółtka1 czubata łyżka
masła1/4 szklanki
śmietany 22 proc.1 kieliszek (40 ml)
spirytususzczypta
solicukier puder i
cukier waniliowy do posypania
olej do smażeniaNa stolnicę przesiej
mąkę,
masło posiekaj nożem. Dodaj
żółtka, szczyptę
soli,
spirytus,
śmietanę i wyrób elastyczne ciasto. Następnie wałkiem do ciasta energicznie uderzaj je przez 10-15 minut, a gdy na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza, odstaw w chłodne miejsce na godzinę, aby odpoczęło. Po tym czasie wyłóż ciasto na posypaną
mąką stolnicę i bardzo cienko rozwałkuj (najcieniej jak to możliwe). W razie potrzeby dosypuj
mąkę. Rozwałkowane ciasto pokrój na paski o wymiarach 8x3 cm. W środku każdego paska
ostrym nożem zrób nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec ciasta. W szerokim rondlu rozgrzej
olej i partiami wkładaj do niego
faworki. Szybko smaż je na złocisty kolor z obydwu stron. Wyjmuj na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy wystygną, posyp mieszanką
cukru pudru i
cukru waniliowego.Autor: Aneta Kosiba