Wykonanie
Składniki:1 szklanka
mąki pszennej3
żółtka1 łyżka
masła1/4 szklanki
śmietanykieliszek
spirytususzczypta
solicukier zmielony z
cukrem waniliowy do posypaniagłęboka patelnia oraz
olej do smażeniaSposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy nożem razem z
masłem. Dodajemy
żółtka i szczyptę
soli, wlewamy
spirytus i
śmietanę. Wyrabiamy na elastyczne ciasto, energicznie rzucamy ciasto na stolnice przez ok 10 minut, aż na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na ok godzinę, aby odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy bardzo cienko w razie potrzeby podsypując
mąkę. Kroimy ciasto na paski o długości około 7 cm i szerokości około 3 cm, w środku każdego paska robimy nacięcia i przekładamy przez nie jeden koniec ciasta. Na głębokiej patelni rozgrzewamy
olej i smażymy na nim
faworki na złocisty kolor z obydwu stron. Po wyjęciu pozostawiamy do wystygnięcia aby odsączyć nadmiar tłuszczu, posypujemy mieszanką
cukru pudru z
cukrem waniliowym.SmacznegoBrak powiązanych wpisów.