ßßß Cookit - przepis na Chrupiące faworki

Chrupiące faworki

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
3 żółtka
1 łyżka masła
1/4 szklanki śmietany
kieliszek spirytusu
szczypta soli
cukier zmielony z cukrem waniliowy do posypania
głęboka patelnia oraz olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy nożem razem z masłem. Dodajemy żółtka i szczyptę soli, wlewamy spirytus i śmietanę. Wyrabiamy na elastyczne ciasto, energicznie rzucamy ciasto na stolnice przez ok 10 minut, aż na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na ok godzinę, aby odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy bardzo cienko w razie potrzeby podsypując mąkę. Kroimy ciasto na paski o długości około 7 cm i szerokości około 3 cm, w środku każdego paska robimy nacięcia i przekładamy przez nie jeden koniec ciasta. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim faworki na złocisty kolor z obydwu stron. Po wyjęciu pozostawiamy do wystygnięcia aby odsączyć nadmiar tłuszczu, posypujemy mieszanką cukru pudru z cukrem waniliowym.
Smacznego
Brak powiązanych wpisów.
Źródło:http://appetiteforlife.blog.pl/2014/05/27/chrupiace-faworki