ßßß Cookit - przepis na Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe do odsączenia.

Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe do odsączenia.

nazwa

Wykonanie

pączki na całych jajkach
Dziś, z okazji tłustego czwartku postanowiłam wypróbować nowy przepis na pączki. Sama nie wiem, które mi bardziej smakują, te dzisiejsze, czy te, które prezentowałam już wcześniej. Inspirowałam się przepisem z „moich wypieków.com”, jednak trochę go pozmieniałam.
Składniki (na ok. 20-25 sztuk):
600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
2 jajka+ 1 żółtko
100 g roztopionego masła
70 g cukru (można część dać cukru waniliowego)
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu (lub rumu)
250-300 ml letniego mleka (w przepisie oryginalnym było 250 ml, jednak ja dałam 300ml ponieważ moje ciasto było zbyt zbite)
25 g drożdży
olej, do smażenia
marmolada do nadziewania
Na początku należy rozprowadzić drożdże z łyżką cukru i mąki w 2-3 łyżkach ciepłego mleka. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z drożdżami . Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Zostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godziny).
Po tym czasie wyłożyć delikatnie ciasto na oprószony mąką blat, rozwałkować, i wykrawać za pomocą szklanki kółka. Możemy na każde z nich nałożyć marmoladę i przykryć drugim kółkiem zlepiając boki, lub trochę naciągnąć kółko w dłoniach, nałożyć marmoladę i zlepić, formując kulkę.
Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony.
Jeszcze ciepłe lukrować lub pudrować.
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/desery-i-wypieki/paczki-na-calych-jajkach