Wykonanie
pączki na całych jajkach
Dziś, z okazji tłustego czwartku postanowiłam wypróbować nowy przepis na pączki. Sama nie wiem, które mi bardziej smakują, te dzisiejsze, czy te, które prezentowałam już wcześniej. Inspirowałam się przepisem z „moich wypieków.com”, jednak trochę go pozmieniałam.Składniki (na ok. 20-25 sztuk):600 g
mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania2 jajka+ 1
żółtko100 g roztopionego
masła70 g
cukru (można część dać
cukru waniliowego)pół łyżeczki
soli1,5 łyżki
spirytusu (lub
rumu)250-300 ml letniego
mleka (w przepisie oryginalnym było 250 ml, jednak ja dałam 300ml ponieważ moje ciasto było zbyt zbite)25 g
drożdżyolej, do smażenia
marmolada do nadziewaniaNa początku należy rozprowadzić
drożdże z łyżką
cukru i
mąki w 2-3 łyżkach ciepłego
mleka.
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z
drożdżami . Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Zostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godziny).Po tym czasie wyłożyć delikatnie ciasto na oprószony
mąką blat, rozwałkować, i wykrawać za pomocą szklanki kółka. Możemy na każde z nich nałożyć
marmoladę i przykryć drugim kółkiem zlepiając boki, lub trochę naciągnąć kółko w dłoniach, nałożyć
marmoladę i zlepić, formując kulkę.Po wyrośnięciu smażyć pączki w
oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony.Jeszcze ciepłe lukrować lub pudrować.