Wykonanie
Podaję dwie wersje, jedna prostsza, a druga dla bardziej wprawionych, obydwie pyszne, polecam, przepis na około 35 - 40 sztuk.
0,5 kg
mąki pszennej25 gramów
drożdży80 gramów
cukru1,5 łyżki
cukru waniliowego1,5 łyżki
rumu lub
spirytusu250 ml ciepłego
mleka100 gramów stopionego, schłodzonego
masłaszczypta
soli3
żółtkaolej do głębokiego smażenia ( około 0,8 litra)
Drożdże rozprowadzić w ciepłym
mleku razem z 1 łyżeczką
cukru i 1 łyżeczką
mąki, wymieszać dokładnie, odstawić na 10 minut do"ruszenia."
Mąkę przesiać z pozostałym
cukrem,
cukrem waniliowym,
solą, dodać
masło, wyrośnięty rozczyn,
rum lub
spirytus,
żółtka, wyrobić elastyczne ciasto, włożyć do omączonej miski na około 45 minut do podwojenia objętości.Następnie ciasto krótko zagnieść.Sposób nr 1:Ciasto krótko zagnieść, wywałkować na grubość około 1 cm, wykrawać kółeczka o średnicy około 4 - 5 cm, w środku wykroić mniejszą dziurkę (wykrawałam zakrętką od
aromatu waniliowego, takiego z Dr. Oetkera). Pączusie układać na ściereczce, zostawić na 20 minut do napuszenia. Czynność powtarzać aż do wykończenia ciasta. Smażyć na rozgrzanym
oleju z dwóch stron, odsączać na ręczniku papierowym, posypać
cukrem pudrem.