ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: mini pączki drożdżowe w dwóch wersjach

z cukrem pudrem: mini pączki drożdżowe w dwóch wersjach

nazwa

Wykonanie

Podaję dwie wersje, jedna prostsza, a druga dla bardziej wprawionych, obydwie pyszne, polecam, przepis na około 35 - 40 sztuk.
0,5 kg mąki pszennej
25 gramów drożdży
80 gramów cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego
1,5 łyżki rumu lub spirytusu
250 ml ciepłego mleka
100 gramów stopionego, schłodzonego masła
szczypta soli
3 żółtka
olej do głębokiego smażenia ( około 0,8 litra)
Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku razem z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, wymieszać dokładnie, odstawić na 10 minut do"ruszenia."
Mąkę przesiać z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, solą, dodać masło, wyrośnięty rozczyn, rum lub spirytus, żółtka, wyrobić elastyczne ciasto, włożyć do omączonej miski na około 45 minut do podwojenia objętości.
Następnie ciasto krótko zagnieść.
Sposób nr 1:
Ciasto krótko zagnieść, wywałkować na grubość około 1 cm, wykrawać kółeczka o średnicy około 4 - 5 cm, w środku wykroić mniejszą dziurkę (wykrawałam zakrętką od aromatu waniliowego, takiego z Dr. Oetkera). Pączusie układać na ściereczce, zostawić na 20 minut do napuszenia. Czynność powtarzać aż do wykończenia ciasta. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron, odsączać na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/mini-paczki-drozdzowe-w-dwoch-wersjach.html