Wykonanie
Składniki:
mąka pszenna, 0,5 kg
drożdże, 4 dag
żółtka, 5
cukier, 7,5 dag
masło, 7,5 dag
mleko, 1 szklankaszczypta
soliłyżka
spirytususmalec 1 kg do smażenia lub
olejWykonanie:Rozrobić
drożdże z łyżeczką
cukru i
kubkiem mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinny podwoić swoją objętość). Z
mąki i dodatków wyrobić ciasto, dodając
drożdże i
spirytus. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość, formować pączki. Cukiernicy robią tak: z części wyrośniętego ciasta formują wałek o średnicy ok. 5 cm i
krają go na plastry ok. 2 cm grubości. Na każdy kładą porcję
marmolady. Następnie zlepiają brzegi ciasta, tworząc kulki, które układa się na stolnicy (obsypanej
mąką) w odległości ok. 5 cm. Zostawić do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym, głębokim tłuszczu (ze
spirytusem) pod przykryciem. Usmażone pączki posypać
cukrem pudrem (można wymieszać z
wanilią) lub polukrować.