* marmolada z róży

nazwa

Wykonanie

Klasyka smaku na Tłusty Czwartek. I już wiem, że pączki z cukierni na moim stole nie zagoszczą! Polecam ten sprawdzony przepis.
Składniki :
* pół kg mąki pszennej
* 1/5 kostki świeżych drożdży
* 3 żółtka
* szklanka ciepłego mleka
* 1/4 kostki masła
* 4 łyżki cukru
* łyżka cukru waniliowego
* łyżka spirytusu
* szczypta soli
* tłuszcz do smażenia - u mnie tradycyjnie smalec
* lukier
Przygotowanie :
Z drożdży, mleka i łyżki mąki oraz cukru zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać z mąką, rozczynem i roztopionym masłem. Wyrobić dokładnie ciasto i nawet jeśli będzie luźne to za dużo mąki nie podsypywać. Odstawić na dobrą godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysmarowany olejem. Zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek. Wycinać kółka, przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Na małym gazie rozgrzać tłuszcz, smażyć pączki na złoty kolor. Odłożyć na papierowy ręcznik do wyrośnięcia. Pączki nadziewać za pomocą szprycy, marmoladą różaną. Ja nie miałam niestety dobrej szprycy i na jedno kółko układałam marmoladę a drugim zlepiałam. Może nie wyszły idealne, ale były pyszne!
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2014/02/paczki-z-roza.html