Wykonanie
Paulina Zduniak22 . 01.2016 11:36A A APączki,
faworki, oponki i hiszpańskie churros maczane w
czekoladzie - zapraszamy na tłustoczwartkowe słodkości. Karnawał to niemal na całym świecie czas zabaw i przyjęć, a z nimi też smakowitych
słodyczy. Choć w większości są one smażone w głębokim tłuszczu, raz na jakiś czas można się przecież skusić...Chrust, czyli
faworkipoprzednie 1/8 następne
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Gazeta
Faworki, zwane także chrustem lub chruścikiem, choć tradycyjnie polskie, znane są również w innych krajach europejskich, jak choćby na Litwie. Ich nazwa wywodzi się prawdopodobnie od francuskiego słowa faveur, oznaczającego wąską wstążeczkę lub tasiemkę.Chrust, czyli
faworki250 g
mąki pszennej3
żółtka1 czubata łyżka
masła1/4 szklanki
śmietany 22 proc.kieliszek
spirytususzczypta
solicukier puder i
cukier waniliowy do posypania
olej do głębokiego smażenia
Mąkę przesiej na stolnicę i posiekaj ją nożem razem z
masłem. Dodaj
żółtka i szczyptę
soli, wlej
spirytus i
śmietanę. Wyrób elastyczne ciasto, konsystencją przypominające ciasto na
makaron. Wałkiem do ciasta energicznie bij ciasto przez 10-15 minut, aż na jego powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Następnie odstaw ciasto w chłodne miejsce na mniej więcej godzinę, aby odpoczęło. Wyłóż ciasto na posypaną
mąką stolnicę i rozwałkuj bardzo cienko (najcieniej, jak tylko ci się uda), w razie potrzeby podsypując
mąkę. Radełkiem pokrój ciasto na paski o długości około 8 cm i szerokości około 3 cm. W środku każdego paska zrób
ostrym nożem nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec ciasta. W szerokim rondlu rozgrzej
olej i partiami wkładaj do niego
faworki. Szybko smaż je na złocisty kolor z obydwu stron. Po wyjęciu osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posyp
faworki cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem waniliowym. Rada: do przekładania
faworków na drugą stronę podczas smażenia i wyjmowania ich bardzo przydatny jest długi patyk, np. do robienia szaszłyków.Autor:
Maria SzkopZłociste
faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]
Garneczki Wałek do ciasta Kaiser Kaiserflex Red Wałek Kuchenprofi Marmurowy wałekpoprzednie 1/8 następneZobacz także
Jak u babci - domowe wypieki
Desery, które ociekają
czekoladąJak na drożdżach