ßßß Cookit - przepis na FAWORKI

FAWORKI

nazwa

Wykonanie

Wczoraj obchodziliśmy tłusty czwartek ...
Nigdy nie robiłam faworków, a że mieszkam w UK trudno je tu kupić. Postanowiłam więc zaszaleć i zrobić !! Oto efekty :)
Składniki :
* 400g mąki pszennej,
* szczypta soli,
* 50g masła,
* 1 jajko,
* 4 żółtka,
* 3 łyżki cukru pudru,
* 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
* 1 łyżka spirytusu lub octu,
* olej do smażenia,
Przygotowanie :
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i pokrojone w kawałki masło. Wszystko rozcieramy palcami.
Do drugiej miski wbijamy żółtka, jajko i dodajemy cukier puder. Całość miksujemy na gęsta i puszystą pianę przez minimum 8 minut.
Do ubitych już jajek dodajemy mąkę z masłem, śmietanę i spirytus lub ocet, wszystko dokładnie zagnieść w jednolita masę.
Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 30 minut aby zmiękło i było łatwiejsze do wałkowania. Podczas wałkowania należy wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza można to zrobić na dwa sposoby : ubijać ciasto wałkiem przez około 15 minut lub rozwałkować składać na pól, znów rozwałkować. Należy wykonywać te czynności jak najdłużej.
Wyrobione w ten sposób ciasto rozwałkowujemy na bardzo cieniutkie placki i nożem, radełkiem lub nożem do pizzy tniemy na paski około 10 cm na 3 cm. W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Układamy jeden obok drugiego.
W szerokim garnku lub wysokiej patelni rozgrzewamy do około 180 stopni olej około 4 cm głębokości i wrzucamy maksymalnie 3 faworki na raz. Smażymy około 15 sekund z każdej strony. Przewracamy używając wykałaczek do szaszłyków.
Usmażone faworki wyjmujemy na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nich tłuszcz.
Gdy faworki wystygną posypujemy je cukrem pudrem.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2012/02/faworki.html