ßßß Cookit - przepis na Bułeczki ze słodkich ziemniaków z miodem

Bułeczki ze słodkich ziemniaków z miodem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Giedré Barauskiené
Fot. Giedré Barauskiené
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia portugalska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
(na 15-20 bułeczek)
400 g słodkich ziemniaków
250 g cukru pudru
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczka soli
225 g drobno mielonej mąki kukurydzianej
50 g mąki pszennej
75 g mielonych migdałów
2 jajka
skórka otarta z 1/2 pomarańczy i z 1/2 cytryny
1 żółtko do smarowania ciasta
cukier puder do posypania
Bułeczki ze słodkich ziemniaków z miodem - sposób przygotowania: Robimy małe nacięcia na ziemniakach i gotujemy je do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy, a następnie rozgniatamy. Łączymy purée z cukrem i na 5 minut stawiamy na ogniu, stale mieszając, aby się nie przypaliło. Zdejmujemy z palnika i pozwalamy masie przestygnąć. Dodajemy pozostałe składniki do masy ziemniaczanej i jeszcze raz, ciągle mieszając, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i studzimy. Natłuszczamy i oprószamy mąką blachę. Formujemy z ciasta okrągłe, płaskie placuszki, smarujemy je żółtkiem i pieczemy 12-14 minut w 240 st. C na złoty kolor. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Znakomicie smakują z lemon curd!
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602786/buleczki ze slodkich ziemniakow z miodem/p