Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Giedré Barauskiené
Fot. Giedré BarauskienéCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia portugalskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)(na 15-20 bułeczek)400 g słodkich
ziemniaków250 g
cukru pudru2 łyżki
miodu1/2 łyżeczka
soli225 g drobno mielonej
mąki kukurydzianej50 g
mąki pszennej75 g mielonych
migdałów2
jajkaskórka otarta z 1/2
pomarańczy i z 1/2
cytryny1
żółtko do smarowania ciasta
cukier puder do posypaniaBułeczki ze słodkich
ziemniaków z
miodem - sposób przygotowania: Robimy małe nacięcia na ziemniakach i gotujemy je do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy, a następnie rozgniatamy. Łączymy purée z
cukrem i na 5 minut stawiamy na ogniu, stale mieszając, aby się nie przypaliło. Zdejmujemy z palnika i pozwalamy
masie przestygnąć. Dodajemy pozostałe składniki do masy ziemniaczanej i jeszcze raz, ciągle mieszając, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i studzimy. Natłuszczamy i oprószamy
mąką blachę. Formujemy z ciasta okrągłe, płaskie placuszki, smarujemy je
żółtkiem i pieczemy 12-14 minut w 240 st. C na złoty kolor. Studzimy i posypujemy
cukrem pudrem. Znakomicie smakują z lemon
curd!Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu