ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka marchewkowe

Ciasteczka marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Anna Włodek
Fot. Łukasz Zandecki
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Ciasteczka marchewkowe - składniki:
800 g marchwi + 1 sztuka
2 jaja
100 g akacjowego miodu
sól
1 pomarańcza
150 g słodkiej śmietanki
6 ciasteczek migdałowych
100 g cukru
1 łyżka masła
Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 żółtko
ok. 1/2 szklanki zimnej wody
Ciasteczka marchewkowe - sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Obrane i pokrojone marchewki (oprócz jednej) gotujemy do miękkości i miksujemy. Dodajemy jaja, miód, szczyptę soli, startą skórkę z 1/2 pomarańczy i śmietankę. Dokładnie mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim 8-10 foremek o średnicy 9-10 cm, robimy dziurki widelcem, a następnie posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Na ciasteczka wylewamy marchewkową masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się zrumienią (ok. 30 min). W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy cukier, a gdy zbrązowieje, dodajemy masło. Z pozostałej marchewki i skórki z połowy pomarańczy robimy wiórki, wrzucamy do karmelu i smażymy ok. 30 min, aż płyn odparuje. Niteczkami marchewki i pomarańczy dekorujemy babeczki.
Łasuch na diecie - przepisy na zdrowe i nietuczące desery
sobą. Możesz też użyć mniej cukru (lub zastąpić na przykład zdrowszym ksylitolem) - marchewka i tak nada sporo słodyczy. Ciasteczka marchewkowe 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 110 g miękkiego masła 1/3 szklanki brązowego cukru
Małe co nieco na nagły głód
ciasta posiekaną w niewielkie kawałeczki tabliczkę gorzkiej czekolady lub polać ciasteczka czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Ciasteczka marchewkowe 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 110 g miękkiego masła 1/3 szklanki
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940250/ciasteczka marchewkowe/p