Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Anna Włodek
Fot. Łukasz ZandeckiPoziom trudności: średnieRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Ciasteczka marchewkowe - składniki:800 g
marchwi + 1 sztuka2
jaja100 g akacjowego
miodusól1
pomarańcza150 g słodkiej
śmietanki6
ciasteczek migdałowych100 g
cukru1 łyżka
masłaCiasto:200 g
mąki100 g
masła1
żółtkook. 1/2 szklanki zimnej
wodyCiasteczka marchewkowe - sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Obrane i pokrojone
marchewki (oprócz jednej) gotujemy do miękkości i miksujemy. Dodajemy
jaja,
miód, szczyptę
soli, startą skórkę z 1/2
pomarańczy i
śmietankę. Dokładnie mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim 8-10 foremek o średnicy 9-10 cm, robimy dziurki widelcem, a następnie posypujemy pokruszonymi
ciasteczkami. Na
ciasteczka wylewamy
marchewkową masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się zrumienią (ok. 30 min). W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy
cukier, a gdy zbrązowieje, dodajemy
masło. Z pozostałej
marchewki i skórki z połowy
pomarańczy robimy wiórki, wrzucamy do karmelu i smażymy ok. 30 min, aż płyn odparuje. Niteczkami
marchewki i
pomarańczy dekorujemy babeczki.Łasuch na diecie - przepisy na zdrowe i nietuczące desery
sobą. Możesz też użyć mniej
cukru (lub zastąpić na przykład zdrowszym
ksylitolem) -
marchewka i tak nada sporo
słodyczy.
Ciasteczka marchewkowe 1 czubata szklanka
mąki pszennej 1 łyżeczka
cynamonu 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki
soli 110 g miękkiego
masła 1/3 szklanki
brązowego cukruMałe co nieco na nagły głód
ciasta posiekaną w niewielkie kawałeczki tabliczkę
gorzkiej czekolady lub polać
ciasteczka czekoladą roztopioną w kąpieli
wodnej.
Ciasteczka marchewkowe 1 czubata szklanka
mąki pszennej 1 łyżeczka
cynamonu 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki
soli 110 g miękkiego
masła 1/3 szklankiPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu