Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 150 gramów
ser żółty 200 gramów
por 1 sztuk
cebula 1 sztuk
jajka 3 sztuk
oliwki czarne 4 łyżek stołowych
śmietana 1 szklanek
masło 2 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
gałka muszkatołowa według uznania
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Posiekać przesianą
mąkę z
masłem, dodać szczyptę
soli oraz 3,5 łyżki zimnej
wody. Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.Oczyszczony
por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Oczyszczoną
cebulę oraz
czosnek posiekać.
por,
cebule oraz
czosnek zeszklić na rozgrzanym w rondlu
maśle. Ostudzić i wymieszać z tartym
żółtym serem, pokrojonymi w plasterki
oliwkami oraz
śmietana toztrzepaną z
jajkami. Doprawić gałką,
tymiankiem oraz
solą i
pieprzem.Rozwałkować cienko ciasto i wyłożyć nim 12 foremek na tartaletki o średnicy 8-12 cm. Nadzieniem napełnić tartaletki i zapiekać 30 minut w 180 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia Polska
Pieczywo weg.Potrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: