ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 300 gramówmasło 150 gramówser żółty 200 gramówpor 1 sztukcebula 1 sztukjajka 3 sztukoliwki czarne 4 łyżek stołowychśmietana 1 szklanekmasło 2 łyżek stołowychczosnek 3 ząbkigałka muszkatołowa według uznaniatymianek według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Posiekać przesianą mąkę z masłem, dodać szczyptę soli oraz 3,5 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.Oczyszczony por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Oczyszczoną cebulę oraz czosnek posiekać. por, cebule oraz czosnek zeszklić na rozgrzanym w rondlu maśle. Ostudzić i wymieszać z tartym żółtym serem, pokrojonymi w plasterki oliwkami oraz śmietana toztrzepaną z jajkami. Doprawić gałką, tymiankiem oraz solą i pieprzem.Rozwałkować cienko ciasto i wyłożyć nim 12 foremek na tartaletki o średnicy 8-12 cm. Nadzieniem napełnić tartaletki i zapiekać 30 minut w 180 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPieczywo weg.Potrawy z seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: