ßßß Cookit - przepis na Tarta z grzybami

Tarta z grzybami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 200 gramów
jajka 1 sztuk
sól według uznania
grzyby leśne 500 gramów
cebula 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
śmietana 250 mililitrów
jajka 2 sztuk
ser żółty 4 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
kopperek według uznania
gałka muszkatołowa 1 szczypta
pieprz według uznania
Wykonanie:
Ciasto: przesiana mąkę posiekać z masłem (200g), szczypta soli, jajkiem, wlać 2 łyżki zimnej wody i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki.
Nadzienie: oczyszczone grzyby pokroić na kawałki, a oczyszczona cebule oraz czosnek posiekać i zeszklić na maśle. Dodać grzyby i smażyć, aż puszczą sok. Dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać połowę posiekanej natki oraz koperku. Mieszając, doprawić do smaku.
Rozwałkować cienko ciasto i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tart. Po nakłuwać widelcem, przykryć pergaminem, obciążyć np. ziarnami grochu i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na podpieczony placek wyłożyć grzyby. Śmietanę wymieszać z roztrzepanymi jajkami, startym serem oraz gałką muszkatołową. Grzyby zalać masa jajeczną i piec jeszcze 30 minut w 200 stopniach. Przed podaniem posypać pozostałą posiekana natką oraz koperkiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10966/Tarta-z-grzybami