Wykonanie
            W kuchniach zachodnioeuropejskich grzybowa na ogół występuje w postaci kremowej zupy. Ja jednak jestem zwolenniczką jej tradycyjnej, polskiej wersji. Jesień rozpieszcza nas w tym roku dobrą aurą i cudownymi 
owocami lasów dlatego proponuję smaczną, delikatną w smaku 
grzybową w jesiennej aranżacji. Smacznego

Ilość porcji – 4Czas wykonania – 45 min.Stopień trudności – łatwy

Składniki:1 l rosołu500 g świeżych 
grzybów ( oprócz 
borowików mogą być np. podgrzybki)1 duża 
cebula1 
marchewka z rosołu ale niekoniecznie2 łyżki 
masła¾ szklanki gęstej, kwaśnej 
śmietany1 łyżeczka 
mąki1 łyżka posiekanej 
natki pietruszki lub 
koperkusólpieprzmakaron ugotowany osobno (mogą być łazanki lub małe muszelki)Sposób wykonania: w osolonej wodzie gotujemy 
makaron wg zaleceń na opakowaniu,
grzyby dokładnie płuczemy, oczyszczamy a następnie ponownie płuczemy,małe 
grzybki pozostawiamy w całości natomiast większe kroimy
cebulę drobno siekamy w garnku o grubym dnie rozpuszczamy 
masło, wrzucamy 
cebulę, podsmażamy około 5min. dodajemy 
grzyby i smażymy kolejne 5 minnastępnie wlewamy gorący 
bulion i gotujemy przez około 15 min
mąkę rozprowadzamy w małej ilości 
śmietany na gładką masę, łączymy z pozostałą
śmietaną, wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze 3 min.podajemy z 
makaronem i 
natką pietruszki lub 
koperkuInne propozycje:Kapuśniaczek z 
grzybami