Wykonanie
W kuchniach zachodnioeuropejskich grzybowa na ogół występuje w postaci kremowej zupy. Ja jednak jestem zwolenniczką jej tradycyjnej, polskiej wersji. Jesień rozpieszcza nas w tym roku dobrą aurą i cudownymi
owocami lasów dlatego proponuję smaczną, delikatną w smaku
grzybową w jesiennej aranżacji. Smacznego
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 45 min.Stopień trudności – łatwy
Składniki:1 l rosołu500 g świeżych
grzybów ( oprócz
borowików mogą być np. podgrzybki)1 duża
cebula1
marchewka z rosołu ale niekoniecznie2 łyżki
masła¾ szklanki gęstej, kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
mąki1 łyżka posiekanej
natki pietruszki lub
koperkusólpieprzmakaron ugotowany osobno (mogą być łazanki lub małe muszelki)Sposób wykonania: w osolonej wodzie gotujemy
makaron wg zaleceń na opakowaniu,
grzyby dokładnie płuczemy, oczyszczamy a następnie ponownie płuczemy,małe
grzybki pozostawiamy w całości natomiast większe kroimy
cebulę drobno siekamy w garnku o grubym dnie rozpuszczamy
masło, wrzucamy
cebulę, podsmażamy około 5min. dodajemy
grzyby i smażymy kolejne 5 minnastępnie wlewamy gorący
bulion i gotujemy przez około 15 min
mąkę rozprowadzamy w małej ilości
śmietany na gładką masę, łączymy z pozostałą
śmietaną, wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze 3 min.podajemy z
makaronem i
natką pietruszki lub
koperkuInne propozycje:Kapuśniaczek z
grzybami