ßßß Cookit - przepis na Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych borowików

Tradycyjna zupa grzybowa ze świeżych borowików

nazwa

Wykonanie

W kuchniach zachodnioeuropejskich grzybowa na ogół występuje w postaci kremowej zupy. Ja jednak jestem zwolenniczką jej tradycyjnej, polskiej wersji. Jesień rozpieszcza nas w tym roku dobrą aurą i cudownymi owocami lasów dlatego proponuję smaczną, delikatną w smaku grzybową w jesiennej aranżacji. Smacznego
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 45 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
1 l rosołu
500 g świeżych grzybów ( oprócz borowików mogą być np. podgrzybki)
1 duża cebula
1 marchewka z rosołu ale niekoniecznie
2 łyżki masła
¾ szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
sól
pieprz
makaron ugotowany osobno (mogą być łazanki lub małe muszelki)
Sposób wykonania: w osolonej wodzie gotujemy makaron wg zaleceń na opakowaniu,
grzyby dokładnie płuczemy, oczyszczamy a następnie ponownie płuczemy,
małe grzybki pozostawiamy w całości natomiast większe kroimy
cebulę drobno siekamy w garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, podsmażamy około 5
min. dodajemy grzyby i smażymy kolejne 5 min
następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy przez około 15 min
mąkę rozprowadzamy w małej ilości śmietany na gładką masę, łączymy z pozostałą
śmietaną, wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze 3 min.
podajemy z makaronem i natką pietruszki lub koperku
Inne propozycje:
Kapuśniaczek z grzybami
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2012/10/Tradycyjna-zupa-grzybowa-ze-swiezych-borowikow.html