ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z kiełbasą i porami na cieście francuskim

Zapiekanka z kiełbasą i porami na cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor red.
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
230 g gotowego ciasta francuskiego
4 ziemniaki
300 ml śmietany 18%
300 g kiełbasy krakowskiej
2 pory
300 g sera żółtego (np. goudy)
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
pęczek świeżego tymianku
Zapiekanka z kiełbasą i porami na cieście francuskim - sposób przygotowania: Naczynie żaroodporne o wymiarach 25x30 cm wykładamy ciastem francuskim, tak aby wystawało za krawędzie. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika. Obieramy ziemniaki, kroimy w drobną kostkę i gotujemy 8 minut we wrzątku. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę, posiekane pory, starty ser i jajka; doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucamy odcedzone ziemniaki oraz posiekany tymianek. Wylewamy zawartość miski na upieczone ciasto. Zapiekamy przez 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174462717/zapiekanka z kielbasa i porami na ciescie francuskim/p