Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor red.Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)230 g gotowego ciasta francuskiego4 ziemniaki300 ml śmietany 18%300 g kiełbasy krakowskiej2 pory300 g sera żółtego (np. goudy)2 jajkasólpieprzgałka muszkatołowapęczek świeżego tymiankuZapiekanka z kiełbasą i porami na cieście francuskim - sposób przygotowania: Naczynie żaroodporne o wymiarach 25x30 cm wykładamy ciastem francuskim, tak aby wystawało za krawędzie. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika. Obieramy ziemniaki, kroimy w drobną kostkę i gotujemy 8 minut we wrzątku. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę, posiekane pory, starty ser i jajka; doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucamy odcedzone ziemniaki oraz posiekany tymianek. Wylewamy zawartość miski na upieczone ciasto. Zapiekamy przez 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu