Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Kinga RudnickaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia fusionIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (10 głosów)1 kg
ziemniakówokoło 200 g
kurek150 g
sera żółtego najlepiej ementalera2 ząbki
czosnku2
listki laurowe200 ml
śmietany1
jajkoszczypta
gałki muszkatołowej1/4 kostki
masłasól i
pieprzKurki zapiekane z
ziemniakami - sposób przygotowania: W osolonej wodzie z dodatkiem
liści laurowych ugotować na półtwardo
ziemniaki. Drobno pokrojoną
cebulę zeszklić na
maśle, dodać oczyszczone starannie
kurki, smażyć je jakieś 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Żaroodporne naczynie wysmarować
masłem. Warstwami układać w nim pokrojone w cienkie plasterki
ziemniaki na przemian z
kurkami, posypując każdą warstwę
pieprzem,drobno posiekanym
czosnkiem i
utartym serem. Całość zalać
śmietaną zmieszaną z
jajkiem,
gałką muszkatołową, odrobiną
soli i
pieprzu i ewentualnie resztą
sera. Zapiekać ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można też zapiec w kokilkach same
kurki, bez
ziemniaków.
Makaron lasagne ze świeżymi
kurkami [Jakub Kuroń gotuje]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu