ßßß Cookit - przepis na Kurki zapiekane z ziemniakami

Kurki zapiekane z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Kinga Rudnicka
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia fusion
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (10 głosów)
1 kg ziemniaków
około 200 g kurek
150 g sera żółtego najlepiej ementalera
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
200 ml śmietany
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
1/4 kostki masła
sól i pieprz
Kurki zapiekane z ziemniakami - sposób przygotowania: W osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych ugotować na półtwardo ziemniaki. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać oczyszczone starannie kurki, smażyć je jakieś 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Warstwami układać w nim pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki na przemian z kurkami, posypując każdą warstwę pieprzem,drobno posiekanym czosnkiem i utartym serem. Całość zalać śmietaną zmieszaną z jajkiem, gałką muszkatołową, odrobiną soli i pieprzu i ewentualnie resztą sera. Zapiekać ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można też zapiec w kokilkach same kurki, bez ziemniaków.
Makaron lasagne ze świeżymi kurkami [Jakub Kuroń gotuje]
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5407987/kurki zapiekane z ziemniakami/p