Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Marta Gessler
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (25 głosów)1 paczka
makaronu lasagne3 kg
świeżego szpinaku (same listki)1 kg
sera białego (półtłusty)4
jaja3 ząbki drobno posiekanego
czosnkusos: 4 łyżki
masła3 łyżki
mąki3/4 l
mleka1
liść laurowyskórka z cytrynysólpieprzgałka muszkatołowaparmezan do posypaniaLasagne ze
szpinakiem - sposób przygotowania:
Makaron lasagne ugotować al dente. Do naczynia z zimną
wodą włożyć na chwilę ugotowane plastry
makaronu - zahartować.
Ser wymieszać z
czosnkiem, 2
jajami,
solą i
pieprzem.
Szpinak oczyścić. Sparzyć wrzątkiem. Odcedzić na sicie. Do misy włożyć
szpinak, wymieszać z
jajkiem,
solą i
pieprzem. Przygotować
sos beszamelowy: Na patelni roztopić
masło. Wsypać
mąkę. Podgrzewać ok. 1 - 2 min. Następnie, mieszając, wlać
mleko. Dodać
liść laurowy i
skórkę cytrynową. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Podgrzewać mieszając ok. 20 minut. Doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Żaroodporne wąskie naczynie posmarować
masłem. Warstwami układać składniki - zacząć od sosu,
potem makaron,
ser,
szpinak,
makaron. Powtarzać dwukrotnie. Na koniec polać beszamelem. Posypać
parmezanem. Piec w piekarniku (180 st.C.) 30 - 40 minut.
Parmezan powinien się zazłocić.Polacy wybrali swoją ulubioną potrawę ze
szpinakiem; 2. Naleśniki ze
szpinakiem 3. Pierogi ze
szpinakiem 4. Lasagne ze
szpinakiem  Blog tygodnia: Brulion z przepisami
dzieciństwa. Przepis Sylwii: Lasagne ze
szpinakiem (forma 25 x 20 cm) 250g
świeżego szpinaku 500g
serka ricotta 2 puszki pokrojonych
pomidorów 4 ząbki
czosnku sól,
pieprz,
słodka papryka,
gałka muszkatołowa,
bazylia odrobina
soku z cytryny 500ml
mleka 3 łyżki
mąki 3 łyżki
masła garść startego na tarce żółtegoPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu